Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hungerkrisen förvärras för miljontals människor i Afrikas horn – den torraste sommaren på tiotals år

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 04:54.
En kvinna som sitter i en uttorkad flod som försöker skopa upp vatten.
Bildtext En kvinna tar vatten ur ett hål i en torkad flod i den somaliska regionen i juni i år.
Bild: Eduardo Soteras Jalil/Save The Children

Efter upprepade torra regnperioder i Afrikas horn är tillgången till mat akut hotad. Rädda Barnen varnar i ett pressmeddelande för en omfattande katastrof.

13 miljoner människor hotas av matbristen och av dem är hälften barn. Den kumulativa regnmängden i området är den minsta på 38 år.

Man befarar att situationen blir värre för hushållen än vad den varför två år sedan, även om hjälporganisationerna och regeringarna i Etiopien, Kenya och Somalia försökt förhindra krisen.

Enligt prognosen kommer torkan att hålla i sig, och hungerkrisen förväntas bli värre.

Undernäring blir vanligare

Människorna drivs till att lämna sina hem eller söka nya sätt att försörja sig, uppger Rädda Barnen. De försöker förnya betesmarker, fylla på vattenreserver och skaffa ny boskap.

Risken med torkan är att undernäring blir vanligare. Barn under fem år drabbas mest. Risken att dö, risken att drabbas av infektioner och återhämtningstiden ökar för de barn som är svårt undernärda.

Uppskattningsvis har 1,8 miljoner människor tvingats fly för att undvika torkan i östra Afrika och Afrikas horn under januari till maj i år.

Sammanlagt har 11,6 miljoner människor blivit tvungna att lämna sina hem på grund av torka, översvämningar och konflikter.

Diskussion om artikeln