Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaïs Saïed segrar i presidentvalet i Tunisien

Från 2019
Uppdaterad 13.10.2019 23:03.
Kaïs Saïed
Bildtext Juridikprofessorn Kaïs Saïed segrade.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Fethi Belaid

Den konservativa professorn i juridik, Kaïs Saïed, har segrat i den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Tunisien.

Kaïs Saïed fick ungefär 72 procent av rösterna enligt vallokalsutfrågningar.

Den konservativa juristen Kaïs Saïed stöder dödsstraff och har sagt att västländer försöker föra in i Tunisien främmande värderingar, som exempelvis tolerans för homosexualitet.

Utmanaren var mediemogulen Nabil Karoui som frigavs från fängelse för bara några dagar sedan. Han misstänks för skattebedrägeri och penningtvätt, men han hävdar att han är oskyldig och att det ligger politiska motiv bakom anklagelserna.

Nabil Karoui
Bildtext Nabil Karoui förlorade i presidentvalet
Bild: AFP / LehtikuvaLEHTIKUVA / AFP Fethi Belaid

I parlamentsvalet för ett par veckor sedan vann Saieds islamistparti Ennahda medan Karouis parti Tunisiens hjärta kom på andra plats.

Det andra fria presidentvalet

Det här var det andra fria presidentvalet i landets historia.

Tunisien har sagts vara det enda arabland som inledde en övergång till demokrati efter den så kallade arabvåren 2011. De val som hållits efter revolutionen 2011 har varit relativt fria och utan beskyllningar om valfusk i någon större skala.

En ny grundlag garanterar medborgarna betydligt större friheter än tidigare. Presidentkandidaterna har också kunnat hålla valdebatter i direktsänd tv. Det har aldrig tidigare skett, och ses också som ett tecken på ökad demokrati.

Men utvecklingen mot demokrati utmanas av en krass ekonomisk verklighet. Levnadsstandarden har inte blivit bättre efter revolutionen och arbetslösheten har stigit till 15 procent.

Snabbfakta: Tunisien

Diskussion om artikeln