Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nätpublikationen MV:s grundare i hovrätten - förnekar alla brott

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 07:39.
Ilja Janitskin.
Bildtext Ilja Janitskin dömdes i tingsrätten till 22 månaders ovillkorligt fängelsestraff för sammanlagt 16 olika brott.
Bild: Mikko Koski / Yle

Hovrätten börjar behandla de kränkande skriverierna på propagandasajten MV och fallet som gäller olaga förföljelse av en journalist som granskat Rysslands informationspåverkan.

Helsingfors hovrätt börjar i dag på måndag behandla helheten där MV:s grundare Ilja Janitskin och forskaren Johan Bäckman står åtalade.

Janitskin är känd för sina rasistiska skriverier och Bäckman för olaga förföljelse, trakassering och smutskastning av journalisten Jessikka Aro.

Domstolens sammanträde börjar med att behandla Janitskin som misstänks för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Tingsrätten dömde Janitskin till 22 månaders fängelsestraff

I tingsrätten dömdes Janitskin till 22 månaders ovillkorligt fängelsestraff för sammanlagt 16 olika brott. Enligt tingsrätten har han erbjudit en plattform för kränkande skriverier om flera olika personer.

Janitskin förnekar att han varit publikationens chefredaktör.
Janitskin bestrider också domen för grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och brott mot upphovsrätten.

Enligt honom är han dömd för brott som han inte är skyldig till och att straffet är orimligt strängt för de brott som är listade. Han argumenterar också för en nedsättning av straffen med hänsyn till hans hälsotillstånd.

Enligt tingsrättens beslut är Janitskin ansvarig för de artiklar som har publicerats på MV-lehtis sajt.

Enligt Janitskin har han varken varit chefredaktör eller ansvarig utgivare för publikationen och därmed inte bär ansvar för webbtidningens innehåll.

Johan Bäckman dömdes till ett års villkorligt fängelsestraff.

Bäckman åtalades för att på sociala medier och genom att ta kontakt med journalisten och författaren Jessikka Aro, ha smutskastat och trakasserat henne på ett sätt som motsvarar förföljelse. Bland annat har han publicerat nedlåtande bilder på Aro med kränkande texter.

Han har gjort sig skyldig till den grova ärekränkningen bland annat genom att påstå att Aro är drogberoende, och genom att i sina ryska kanaler påstå att hon är en ryskfientlig spion.

Bäckmans klagan och bemötande hemlighålls.

Källa: STT

Diskussion om artikeln