Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenten gav efter – Ecuadors politiska kris löst, men den ekonomiska består

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 08:43.
Ett förhandlingsbord; till vänster i bilden syns en delegation från landets urinvånare, i mitten landets president Lenin Moreno.
Bildtext President Lenin Moreno ( i bakgrunden) nådde en kompromiss i försoningssamtal med Ecuadors ursprungsfolk

Ecuadors president Lenin Moreno och proteströrelsen som leds av ursprungsfolk, har nått en kompromiss för att lösa den politiska krisen som har lamslagit landet under de två senaste veckorna.

Minst sju människor dödades och över 2 100 människor skadades i oroligheterna som började för 12 dagar sedan.

Dessutom arresterades drygt 1 000 demonstranter och presidenten såg ingen annan utväg än att utlysa undantagstillstånd samt utegångsförbud i huvudstaden Quito, där militären tog över kontrollen över staden.

Protesterna och oroligheterna, utlöstes av presidentens beslut att minska bränslesubventionerna vilket ledde till höjda bränslepriser.

En del bränslepriser till och med fördubblades. Det påverkade också priset på andra varor och tjänster, vilket särskilt drabbade de fattiga.

Försoningssamtalen som sändes direkt i tv, ledde sent på söndag kväll till att Moreno gick med på att återta sitt beslut. Proteströrelsen gick i gengäld med på att avsluta de landsomfattande demonstrationerna.

– Kamrater, avtalet innebär en kompromiss för bägge sidor. Dekret nummer 883 ersätts med en ny mekanism som omdirigerar resurser till folk som behöver dem mest, förkunnade Moreno efter samtalen.

Folksamling i Ecuador. Bilden är tagen på kvällen och man ser ett hav av människor och en handfull av landets flaggor, mobiltelefoner och vad som ser  ut att vara en vuvuzela.
Bildtext President Lenin Moreno ( i bakgrunden) nådde en kompromiss i försoningssamtal med representanter för Ecuadors ursprungsfolk

Ursprungsfolkens takorganisation Conaie som har lett proteströrelsen, var också nöjd efteråt.

– Vi vill ha fred för våra bröder och systrar i detta land, konstaterade Conaies ordförande Jaime Vargas.

Proteströrelsen krävde också att försvars- och inrikesministrarna sparkas på grund av det oproportionerliga våldet mot demonstranterna, men på den här punkten vägrade Moreno att ge efter.

Ekonomiska problem består

Vargas och Moreno skall nu fortsätta förhandlingarna om regeringens sparåtgärder som siktar på att få bukt med budgetunderskottet och den växande statsskulden.

Moreno, som tillträdde sin post år 2017, undertecknade tidigare i år ett avtal med Internationella valutafonden IMF som beviljade ett krislån på 3,8 miljarder euro.

Det upprörde många av Morenos vänsterorienterade anhängare som hade röstat på honom i tron att han skulle följa sin framstegsvänliga föregångare Raffael Correas linje.

Villkoret var att Ecuador skulle skära ner sina offentliga utgifter, men Moreno har ändå förnekat att de höjda bränslepriserna skulle ha orsakats av avtalet med IMF.

Det ekonomiska läget förvärrades av att protesterna ledde till att landets oljeproduktion halverades och att exporten stoppades helt.

Både FN och den sydamerikanska handelsorganisationen Mercosur, var nöjda med avtalet, som gör slut på de värsta oroligheterna i Ecuador på över ett årtionde.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln