Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nooah Riijärvi, 18 år, skapar jobb åt sig själv med att hjälpa företag marknadsföra sig på sociala medier

Från 2019
"Jag behöver inget fysiskt kontor" - Spela upp på Arenan

Nooah Riijärvis arbete är också hans glädje och passion i livet. Efter en sommar på glasskiosk ville han försäkra sig om att han inte behöver jobba för någon annan igen.

Med hjälp av sin kamera och sin laptop skapar han i stället jobb åt sig själv.

För några år sedan började han intressera sig för att göra video och märkte att med hjälp av ett välplanerat innehåll i video- eller fotoform går det att marknadsföra sig effektivt i sociala medier.

Nooah Riijärvi räknar upp olika saker du kan specialisera dig på om du vill jobba med sociala medier.

Du kan vara en "youtuber" och få betalt av Youtube för dina videor. Eller vara en influencer på exempelvis Instagram och bli sponsorerad av företag som vill att du visar upp eller utvärderar deras produkter.

– Det jag gör är att hjälpa företag att presentera sig bättre i sociala medier.

Det betyder att han gör innehåll, videor eller foton, för företagens konton på sociala medier. Det kan också betyda att han hjälper dem med att skapa en strategi för publiceringarna.

Porträtt av Nooah Riijärvi, fotad utomhus.
Bild: Yle/ Johan Gullmets

Riijärvi är uppvuxen i Ekenäs. Efter två år i Tyskland gick han nian i Ekenäs. Då hans mamma sedan fick jobb i Schweiz besökte han sin potentiellt nya skola där och fattade genast tycke för den.

Han går nu sista året i FOS Freie Mittelschule. Skolan motsvarar ungefär ett finskt gymnasium - med tyngdpunkt på kreativitet.

Planen är inte att studera vidare, i alla fall inte i första taget. Han är inställd på att jobba och håller nu på att skapa sitt företag.

Diskussion om artikeln