Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aftonbladet: Anställda på Espresso House i Sverige rapporterar om orimliga arbetsvillkor – i Finland följer bolaget kollektivavtalet säger vd till Yle

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 16:49.
Kaffemaskin. Kaffet rinner ner i en kopp.
Bildtext Platschefer på Espresso House i Sverige skriver till Aftonbladet att de får ta emot samtal från baristor som gråter då de har för mycket att göra på jobbet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Aftonbladet rapporterar om de anställdas hårda arbetsvillkor på cafékedjan Espresso House i Sverige. Enligt Aftonbladets uppgifter kräver ledningen för mycket av de anställda som lockas till hårt arbete med bonuslöften.

– Det var totalt omöjligt för mig att uppfylla kraven, säger en arbetsledare till Aftonbladet.

Anställda på caféerna har varit i kontakt med Aftonbladet och vittnar om att arbetsledningen lockar med bonusar på hundratusentals kronor, men de pengarna är så gott som omöjliga att få tag i.

Platscheferna uppges också vara under hård press. Flera av dem berättar för Aftonbladet att man som platschef inte har mycket makt, men ändå många skyldigheter.

Arbetspass läggs ofta också för tätt intill varandra och baristorna beviljas ingen övertid.

Jobbar under lediga dagar utan lön

På sina lediga dagar är de också tvungna att ta emot jobbsamtal från kolleger som gråter hysteriskt på grund av den press de känner på jobbet, uppger tidningen.

Baristorna har ofta för mycket att göra och då är platschefen tvungen att komma in på sin lediga dag, obetalt, säger en arbetsledare på Espresso House till Aftonbladet.

Enligt anställda pressar den högsta ledningen personal på alla nivåer eftersom målet för kedjan är att vinsten ska bli så hög som möjligt.

Aftonbladet har varit i kontakt med ett stort antal nuvarande och tidigare platschefer, som skriver att de alla är ense om att det viktigaste är att hålla personalkostnaderna så låga som möjligt.

– På stormöten poängterades ofta att personalen är det viktigaste, men också det dyraste, skriver en person till Aftonbladet.

Som exempel uppger en platschef att hen betalade övertid till sin personal, vilket ledde till att personal på plats skickades hem för att ta igen kostnaderna.

Ingen övertidsersättning

Aftonbladet har fått ta del av dokument som visar att platscheferna får en så kallad resultatlön i stället för övertidsersättning. De kan få en bonus på 3 000 kronor per månad.

En tidigare anställd avslöjar för Aftonbladet platscheferna aldrig betalades ut extra lön för övertid eller för obekväma arbetstider. Baristorna kunde däremot få betalt för övertid och kunde därmed tidvis tjäna bättre än platscheferna.

För att resultatlönen ska betalas ut måste det café en platschef jobbar vid nå vissa mål. Till det hör krav på att omsättnings- och personalbudgeten ska uppfyllas och att vara färdig för interna kontroller som Espresso House genomför.

Pressansvarig på Espresso House Robin Wilhelmsson skriver i ett e-postmeddelande till Aftonbladet att företaget ser mycket allvarligt på anklagelserna. Han ber också ursäkt för felaktigheter som har inträffat och tycker det är “väldigt olyckligt”.

Finlands vd Anssi Thureson: "Vi tar anklagelserna oerhört allvarligt"

Svenska Yle tog kontakt med Anssi Thureson som är vd för Espresso House i Finland för en kommentar.

Hur förhåller man sig i Finland till anklagelserna mot Espresso House i Sverige?

– Jag är väldigt ledsen över situationen och vi tar anklagelserna oerhört allvarligt. Dock kan jag inte kommentera situationen i Sverige desto mera. Det är de som undersöker och löser saken, säger Thureson.

Har finska arbetstagare klagat över liknande situationer?

– Nej, inte vad jag vet om. Såklart finns det situationer där många arbetare har varit frånvarande samtidigt och som vi har varit tvungna att ta in arbetare från andra caféer. Om någon blir tillfälligt belastad, så litar jag på att den personen får vila efter det i enlighet med kollektivavtalet, säger Thureson.

I Finland styrs Espresso House verksamhet enligt kollektivavtalet för turism- och kosthållsbranschen.

– Naturligtvis följer vi alla bestämmelser i kollektivavtalet. Extra arbete och alla timmar måste skrivas upp och allt betalas, säger Thureson.

I Finland får Espresso House platschefer betalt för övertidstimmar enligt kollektivavtalet för turism- och kosthållsbranschen. Baristors övertidstimmar styrs av restaurangbranschens kollektivavtal, säger han.

Diskussion om artikeln