Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Tre delar på ekonomipriset till Nobels minne - belönas för kamp mot fattigdom

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 14:28.
Bild från presskonferensen med fotoporträtt på de tre mottagarna i bakgrunden.
Bildtext Priset till Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer tillkännagavs vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Årets ekonomipris till Nobels minne går till de tre forskarna Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer. De får priset för experimentell forskning som bidrar till att mildra fattigdom.

Abhijit Banerjee kommer ursprungligen från Indien, Esther Duflo från Frankrike och Michael Kremer från USA. De är alla verksamma vid amerikanske universitet, Banerjee och Duflo vid Massachusetts Institute of Technology och Kremer vid Harvard.

De tre har enligt prismotiveringen en nyckelroll inom forskningen kring global fattigdom.

Det nya tillvägagångssätt de har introducerat går ut på att spjälka den omfattande frågan om global fattigdom i små delområden som är hanterbara för experimentell forskning.

Forskningen kan till exempel gälla vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra elevers skolresultat eller barns hälsotillstånd.

- På bara två årtionden har deras nya experimentella tillvägagångssätt förvandlat utvecklingsekonomin till ett blomstrande forskningsfält, heter det i Kungliga vetenskapsakademiens motivering.

Direkta resultat av studierna är att mer än fem miljoner indiska barn fått stödundervisning i skolan och att många länder har infört kraftiga subventioner till förebyggande hälsovård.

Esther Duflo är den andra kvinnan genom tiderna som får priset. Hon medverkade per telefon vid tillkännagivandet och sade sig vara ödmjuk.

- Jag trodde inte det var möjligt att få priset innan man är betydligt äldre än oss tre, säger Duflo, 46.

Porträtt på Esther Duflo.
Bildtext Esther Duflo kommer från Frankrike och verksam vid Massachusetts Institute of Technology.

- Vårt arbete siktar på att säkra att kampen mot fattigdom utgår från vetenskapliga rön, säger hon.

Duflo är gift med en av de andra prismottagarna, Abhijit Banerjee.

Bilder på de tre mottagarna på en skärm vid presskonferensen.
Bildtext Ekonomipriset till Nobels minne delades ut för första gången för 50 år sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Priset fyller 50

Det är Kungliga vetenskapsakademien som utser mottagarna till priset.

Priset heter formellt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Det brukar räknas till Nobelprisen, men är egentligen inget riktigt sådant. Sveriges riksbank instiftade det år 1968 till sitt 300-årsjubileum.

Det första priset delades ut hösten 1969.

Ifjol gick ekonomipriset till William D. Nordhaus och Paul Romer för forskning kring naturresurser, klimat och innovationer. Den i USA bosatte finländaren Bengt Holmström fick priset år 2016 tillsammans med britten Oliver Hart.

Diskussion om artikeln