Syriska regeringsstyrkor går in i kurdområdena - kurderna tvingades till avtal med al-Assad
Syriska regeringsstyrkor har tagit upp ställningar i gränsområdet mot Turkiet. Den statskontrollerade syriska nyhetsbyrån SANA uppger att styrkorna kommer att ”konfrontera den turkiska aggressionen”.
Styrkorna flyttades till området efter att Syriens regering och de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien enats om att samarbeta för att stoppa den turkiska invasionen.
Regeringsstyrkorna har under måndagen gått i flera städer i de kurdiska områdena.
Kurdiska ledare uppger att de alliansen med president Bashar al-Assad var deras sista utväg. En kurdisk talesman sade att valet stod mellan folkmord och att svälja en kompromiss.
Över 100 000 civila har flytt undan offensiven och många civila har skadats och dödats i det turkiska bombardemanget.
Slutet på självstyret?
Överenskommelsen kan betyda slutet på den autonomi som kurderna haft under de senaste fem åren.
– Prioriteten nu är att skydda gränsen mot hotet från Turkiet. Vi står i kontakt med regeringen i Damaskus för att nå enighet i framtiden, säger den kurdiska politikern Aldar Xelil.
Vad som ingår i avtalet är hittills inte offentligt, men parterna verkar ha enats om militärt samarbete. Enligt kurdiska källor kommer man senare att diskutera hur kurdområdet ska styras.
Regeringsstyrkornas närvaro i kurdområdena ökar risken för sammandrabbningar mellan Natolandet Turkiet och Syrien.
Ryssland avgörande
Den stora frågan är hur al-Assads viktigaste allierade Ryssland kommer att förhålla sig till utvecklingen.
Ryssland och Turkiet har närmat sig varandra under de senaste månaderna och de vill sannolikt inte riskera utvecklingen.
Samtidigt har Ryssland satsat stort på att stöda al-Assads regim i inbördeskriget i Syrien och Moskva är knappast villigt att låta den satsningen rinna ut i sanden.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att den turkiska invasionen kan leda till ytterligare en eskalering av våldet i regionen. Stoltenberg tillade att läget i Syrien är mycket instabilt.
Hotar med massmigration
Turkiet inledde sin invasion av kurdområdena efter att USA:s president Donald Trump överraskande meddelat han drar bort de amerikanska styrkorna från Syrien.
USA och kurderna var allierade i kriget mot terrorsekten IS. Turkiet anser att kurdernas YPG-styrka är ett hot mot Turkiets säkerhet.
Den turkiska offensiven hotar samtidigt att blåsa nytt liv i IS. Under helgen lyckades hundratals IS-anhängare fly från ett läger efter att turkiskt artilleri beskjutit området.
I den turkiska invasionsstyrkan ingår även syriska rebeller, varav många är jihadister. Rebellstyrkan SNA har redan begått övergrepp mot kurdiska civila. Observatörer rapporterar bland annat om massmord – i ett fall ska nio civila bland dem en kvinnlig kurdisk politiker ha mördats.
Jihadisterna har också lagt ut videosnuttar på massavrättningar på internet.
Kurderna befarar att Turkiet och dess allierade planerar en etnisk resning av kurderna i gränsområdet. Turkiet har uppgett att målet är att skapa en ”trygg zon” dit man sedan kunde flytta hundratals syriska flyktingar från Turkiet.
Turkiet har samtidigt hotat EU med att gränserna kommer att öppnas för syriska flyktingar om unionen försöker blanda sig i den turkiska offensiven i nordöstra Syrien.
Källor: Reuters, AFP, BBC
