Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Artilleribeskjutning orsakade de sju sovjetiska soldaternas död - hittades i utgrävningar på Hangö udd i höstas

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 14:46.
Sju stycken rekonstruerade gravar i skogen.
Bildtext De sju gravarna har rekonstruerats i skogen i närheten av Syndalen.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Nu finns det mera information om de sju sovjetiska soldaterna vars gravar arkeologer grävde upp i närheten av Syndalen i Hangö i början av hösten.

Det handlar om sju unga män, berättar arkeolog Jan Fast som har lett utgrävningarna.

- Den yngsta är knappt 18 och den äldsta ungefär kring 25. De är alla gravsatta i olika repriser. Antagligen har de dött vid skilda tidpunkter. Sannolikt är alla begravda under sommaren och förhösten 1941.

Det är helt klart att det var frågan om sovjetiska soldater eftersom de hade sovjetiska uniformsknappar på sig.

Alla stupade har spår av granatskärvor, berättar Jan Fast.

- Det tyder på att de har dött under olika repriser som ett resultat av artilleribeskjutning av området. Det var en lättnad för mig att vi fick en klar dödsorsak fastställd för de här individerna.

Man står i skogen. Solen skiner.
Bildtext Arkeolog Jan Fast leder utgrävningarna på Hangö udd.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

De sju stupade sovjetiska soldaternas kvarlevor har analyserats i Helsingfors.

- Experter från olika områden har oberoende av varandra givit sina egna utlåtanden.

Tänderna har analyserats för att kunna fastställa en ungefärlig dödsålder. De har också undersökt benen eftersom vissa ben växer samman ganska sent och det också utifrån dem går att få en riktgivande ålder.

Jan Fast tror att det tyvärr kan bli svårt att få veta exakt vilka sju sovjetiska soldater det är som hittades i Täktom.

- Det verkar nog som om de här soldaterna inte skulle ha någonting som går att identifiera som ger namn på person, de har ingenting sådant på sig.

Ett par gamla stövlar ligger i sanden.
Bildtext Läderstövlar som hittades i samband med utgrävningarna.
Bild: Jan Fast / Privat

Ännu är inte allt hopp ute i alla fall.

- Det finns mycket noggranna listor på de stupade sovjetiska soldaterna, uppgjorda av ryssarna själva. De berättar om exakta begravningsdatum och vem som har begravts var och när.

Av de sju soldaterna som hittades var två begravda i samma grop. I och med de här listorna tror Fast att det finns en liten chans att hitta dubbelgraven i den ryska statistiken.

Han säger att det också finns en gravplats som är utmärkt på en sovjetisk karta som endast ligger 150 meter från den plats där de grävde i höstas.

- Vi måste titta noggrannare på vem som har begravts där och om det passar överens med de här individerna som vi hittade nu.

Ryska ambassaden får kvarlevorna

Kvarlevorna av de sju sovjetiska soldaterna kommer att lämnas över till ryska ambassaden nästa vecka.

Egentligen går det via en förening som har hand om myndighetsansvaret i Finland. De lämnar sedan i sin tur över dem till ryska ambassaden, berättar Jan Fast.

- Ryska ambassaden kommer att göra sitt yttersta för att noggrannare fastställa vem det handlar om och de har ju betydligt mera dokument än vad vi har nu.

Det är oklart exakt hur många sovjetiska soldater som stupade på Hangö udd år 1941. Fast räknar med att det finns ungefär ett tiotal gravplatser.

Förutom dem som stupade i strider så finns det också många krigsfångar begravda i Täktomområdet.

Krigshistoriska utgrävningarna fortsätter

De arkeologiska utgrävningarna kring krigsfronten på Hangö udd kommer att fortsätta nästa år.

- Vi börjar direkt i april med att besöka olika platser av intresse. Vi kommer att röra oss ute i skärgården en del och också på Bromarvsidan.

Arkeologerna kommer också att titta närmare på Kabanovs korsu i centrala Hangö och se vad som döljer sig under marken där. Korsun ligger mittemot Hangö Casino, där nuvarande restaurang Park finns.

I vår är det också tänkt att kvarlevorna av de sju stupade sovjetiska soldaterna ska återbegravas.

Var det sker är ännu oklart. Det kan hända att de återbegravs i Täktom, men det är upp till ryska ambassaden att fatta det beslutet.

Under veckoslutet (19-20.10) hålls det ett krigsarkeologiskt veckoslut på Hangö frontmuseum. Arkeolog Jan Fast berättar om utgrävningarna och Aleksi Rikkinen från avdelningen för geovetenskaper och geografi vid Helsingfors universitet berättar om moderna karteringsmetoder.

Sju stupade soldater har grävts upp i Hangö - Spela upp på Arenan