Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nordisk Film och företagare i S:t Karins avbryter samarbete med varandra – Fingerpori-filmens premiär inställd

Från 2019
Biopublik äter popcorn
Bildtext Illustrerande arkivbild. Cinemahouse och Nordisk Film avbryter sitt samarbete.
Bild: Mostphotos

Cinemahouse som driver biografer i S:t Karins, Åbo, och Letala har avslutat sitt kontrakt med Nordisk Film. Beslutet innebär att de filmer som Nordisk Film distribuerar uteblir från biografernas program.

Cinemahouse och Nordisk film är oense om frågor rörande visningsrättigheterna till filmerna. Cinemahouse anser att de allt snävare villkoren gällande exempelvis antalet gånger filmerna får visas är ekonomiskt ohållbara för företaget.

Beslutet om att avbryta samarbetet innebär att de filmer som Nordisk Film distribuerar inte längre visas på Cinemahouses biografer. Filmen Fingerpori som skulle ha premiär på Cinemahouses biografer den här veckan blir alltså inte av. Många hade bokat biljetter till filmen redan på förhand.

Cinemahouse ägs av Henry Erkkilä och Antti Juntunen.

Delade meningar om situationen

För Nordisk Film kom Cinemahouses beslut som en överraskning. Enligt dem finns ett skriftligt kontrakt där det står att Fingerpori-filmen ska visas på Cinemahouses biografer.

Nordisk Film säger att det inte förekommit några dispyter gällande visningsrättigheterna, och att Fingerpori-filmen har skickats till Cinemahouse. Det här framkommer i ett pressmeddelande från Nordisk Film.

Erkkilä anser å andra sidan att kontraktet som berör Fingerpori-filmen inte längre är i kraft, eftersom villkoren i efterhand har stramats åt.

Cinemahouses programutbud fortsätter med andra filmdistributörer. I S:t Karins äger Cinemahouse biografen Kino Piispanristi, i Åbo Kino Diana och i Letala Laitilan Kino. Nordisk Film är Finlands ledande distributör av inhemska filmer.

Artikeln är en översättning av ”Kaarinalaisyrittäjät ja Nordisk Film ajautuivat välirikkoon elokuvien esityssopimuksista – Fingerpori-elokuvan ensi-iltakin peruttu”, som är skriven av Hannu Vähämäki.

Diskussion om artikeln