Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU begränsar vapenexport till Turkiet som motreaktion på offensiven i Syrien

Från 2019
En brinnande by i kurdkontrollerade områden. Byn ses på långt håll och det reser sig svart rök från byns centrum.
Bildtext Turkiets offensiv i norra Syrien är inne på sin sjätte dag.

Under ett möte i Luxemburg enades EU:s utrikesministrar om ett uttalande där de fördömer Turkiets offensiv mot kurderna i norra Syrien.

Turkiet var redan på förhand ett av de hetaste samtalsämnena när EU:s utrikesråd samlades i Luxemburg på måndagen.

Landets gas- och oljeborrningar utanför Cypern har väckt diskussion redan under tidigare möten i år, men nu var det landets förehavanden i norra Syrien som fick mest uppmärksamhet.

EU fördömer Turkiets militärinsats, vilken allvarligt undergräver stabiliteten och säkerheten i regionen, lyder EU-utrikesministrarnas gemensamma uttalande om händelserna.

Den spanska utrikesministern Josep Borrell förklarar närmare.

- Vi har enhälligt beslutat att fördöma - det är det verb vi väljer, inte bekymra eller oroa - utan å det strängaste fördöma det som i slutändan är en militär attack, säger Borrell och tillägger att EU kräver att Turkiet ska lägga ner offensiven genast.

"Vi vill inte göra vapen tillgängliga"

EU-länderna funderade på möjligheterna att förbjuda vapenexport till Turkiet som en motreaktion.

Den här åtgärden ansågs ändå vara för sträng och skulle ha lett till att Turkiet skulle klassificerats som ett fientligt land.

Ministrarna kom i stället överens om att varje land skilt för sig väljer att begränsa vapenexporten till Turkiet.

- Vi vill inte stödja det här kriget och vi vill inte göra vapen tillgängliga, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

År 2018 var vapen- och ammunitionsexporten från EU till Turkiet värd 45 miljoner euro enligt Eurostat. I summan ingår alltså inte övriga försvarsmateriel som till exempel flygplan.

Samarbete inom Nato sätts på spel

Italien är det EU-land som exporterar mest.

- Även Italien kommer att bannlysa vapenexport till Turkiet inom de närmaste timmarna, meddelade landets utrikesminister Luigi Di Maio.

Några länder, inklusive Finland, har redan meddelat att de slutar exportera vapen till Turkiet. Flera andra har hängt på i dag.

Åtgärden är ingen självklarhet för flera av EU-länderna i och med att de är medlemmar i Nato och därmed allierade med Turkiet.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln