Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tritonias framtid fortfarande oklar och tiden rinner ut – studerande hoppas att biblioteket flyttar till centrum

Från 2019
Uppdaterad 15.10.2019 10:33.
Två studerande tittar in i kameran.
Bildtext Marianne Nylund och Amanda Björk studerar vid Åbo Akademi i Vasa och de gillar biblioteket även om de inte besöker det så ofta.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Vasas vetenskapsbibliotek Tritonias öde är fortfarande öppet. Det var drygt ett år sedan som Vasa yrkeshögskola sa upp kontraktet och drog sig ur Tritonia och efter det har andra högskolor och universitet gjort det samma.

Tritonia som är belägen på Vasa universitets campusområde på Brändö, ska bli universitetets nya huvudbyggnad. Planen är att biblioteksverksamheten kommer att flyttas till den nuvarande huvudbyggnaden Tervahovi.

Universitetsbiblioteket Tritonia i Vasa i höstfärger.
Bildtext Universitetsbiblioteket Tritonia i Vasa i höstfärger
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Svenska handelshögskolan som också dragit sig ur samarbetet, meddelade tidigare i höst att man kommer att samarbeta med stadsbiblioteket och att man flyttar bibliotekstjänsterna från och med den 1 januari 2020.

Vad Åbo Akademi väljer att göra är fortfarande oklart. Rektor för Åbo Akademi i Vasa, Lisbeth Fagerström, vill inte ställa upp för en intervju och säger att inget beslut har tagits angående Tritonia.

- Bollen ligger nog hos Vasa universitet för mycket hänger på vad de ska göra, säger Fagerström.

Förhandlingar pågår

På Vasa universitet är man fåordig angående frågan om Tritonia. Harri Salmela, Vasa universitets ekonomidirektör, säger att förhandlingarna pågår fortfarande och att man är medveten om att tiden börjar ta slut.

- Verksamheten kommer att fortsätta fram till årets slut, säger Salmela.

Vad som händer efter det vill Salmela inte gå in på.

Bibliotek till centrum

Tritonia ligger längst bort för studerande vid Handelshögskolan och Åbo Akademi. Amanda Björk och Marianne Nylund studerar vid Åbo Akademi i Vasa och de gillar biblioteket även om de inte besöker det så ofta.

- Det är tråkigt om Tritonia flyttar men samtidigt så förstår jag det då ganska få studerande från Åbo Akademi går dit, säger Amanda Björk.

Björk tror att det beror på att studerande har blivit en aning lata.

- Det finns nuförtiden en hel del material på nätet och på stadsbiblioteket. Dessutom kan man fjärrlåna böcker vilket gör det väldigt enkelt, säger Björk.

Marianne Nylund instämmer men tycker det är synd att man efter årsskiftet inte längre kan gå till biblioteket. Både Björk och Nylund önskar att Tritonia låg mer centralt.

- Tritonia känns som att det är långt borta även om det fysiskt inte är det. Jag skulle vilja ha Tritonia kvar men närmare stan, säger Björk.

Två studerande tittar in i kameran.
Bildtext Amanda Björk och Marianne Nylund.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

"Flytta till stadsbiblioteket"

Rasmus Karlsson oroar sig inte över bibliotekets framtid. Han besöker inte biblioteket så ofta men önskar att det vore enklare att ta sig fram.

- Det är inte så enkelt att ta sig dit alla gånger och med bil är det svårt att hitta parkering, säger Karlsson.

Om han fick bestämma skulle han göra som Handelshögskolan gjort och flyttat till stadsbiblioteket.

Studerande tittar in i kameran.
Bildtext Rasmus Karlsson.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Felecia Snygg är på samma linje. Hon besöker Tritonia bara om hon måste.

- Jag besöker Tritonia så sällan som möjligt. Jag kollar först om böckerna finns tillgängliga på nätet före jag går till Brändö.

Snygg skulle vilja ha ett bibliotek vid Academill men om det inte är möjligt så hoppas hon på att man skulle utöka utbudet av e-böcker.

- Vi tillbringar så mycket tid framför datorskärmen så varför inte utöka utbudet där, det har ju nästan alla tillgång till, säger Snygg.

Studerande tittar in i kameran.
Bildtext Felicia Snygg.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Diskussion om artikeln