Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Unicef: Allt fler barn får i sig för lite näring – övervikt ett växande problem

Från 2019
Ett barn som äter en chicken nugget
Bildtext Många barn äter näringsfattig mat, informerar Unicef. Barnet på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Bild: imago / blickwinkel / All Over Press

Var tredje barn under fem år lider av undernäring enligt en ny rapport av Unicef. Det handlar inte om att barnen äter för lite, utan att de får för lite näringsrik mat. Fetma är en form av undernäring som drabbar många barn.

200 miljoner barn i världen är undernärda och värst är det i södra Asien och söder om Sahara i Afrika.

150 miljoner spädbarn lider av låg tillväxt och nästan 50 miljoner av undervikt.

I bakgrunden finns fattigdom, globalisering, urbanisering samt humanitära kriser och klimatförändring. De barn som är mest utsatta är de som bor i de fattigaste områdena.

Fler barn är överviktiga

Enligt Unicef är problemet inte att barnen äter för lite, utan vad de äter. Vartannat barn under fem år får till exempel inte i sig tillräckligt med vitaminer.

I dagens läge är fetma en form av undernäring. Enligt Unicef beror fetma bland barn bland annat på dålig kost. Allt fler barn är överviktiga – också i Afrika.

Var femte barn i åldern 5–19 är överviktig enligt Unicef. Speciellt i USA har antalet överviktiga barn ökat. Andelen överviktiga barn i USA har ökat med 50 procent jämfört med år 2000.

Konsekvenserna av en dålig kost syns då barnen blir äldre. Enligt Unicef finns det starka bevis på att de undernärda barnen tenderar att bli mindre framgångsrika som vuxna.

Läget är bättre i Finland

Finland får beröm i rapporten. Finland har enligt Unicef vidtagit konkreta åtgärder för att minska på fetmans förekomst. Till åtgärderna hör bland annat beskattning och tydlig produktinformation.

– I Finland jämnas de socioekonomiska skillnaderna ut på grund av skolmåltiderna som erbjuds i daghemmen och skolor, säger Heli Kuusipalo från Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

Källor: STT, Unicef

Diskussion om artikeln