Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors universitets lunchrestauranger slutar servera nötkött: "Vi måste alla ta vårt ansvar för klimatförändringen"

Från 2019
Uppdaterad 15.10.2019 12:58.
ruoka-annos ojennetaan asiakkaalle
Bildtext UniCafe har som mål att öka utbudet av vegetariska och veganska luncher med 50 procent fram till slutet av år 2020.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Från och med februari nästa år kommer Unicafe-restaurangerna vid Helsingfors universitet att sluta servera nötkött. Enligt Unicafes ägare Ylva vill man minska sitt avtryck på miljön.

Leena Pihlajamäki, affärsverksamhetsdirektör vid Ylva, säger att beslutet är ytterligare ett steg för att främja ansvarsfullt tänkande.

- Vi anser att företag måste ta sitt eget ansvar för att hejda klimatförändringen, vi sitter alla i samma båt.

- Det här är vårt sätt att ta vårt ansvar, säger hon.

Idéen med att sluta servera nötkött kom från en representant för personalen, berättar Pihlajamäki.

- Förra våren började vi fundera på nästa stora ansvarsgärning, och det här förslaget var något vi ville gå vidare med, säger hon.

Vill minska sitt koldioxidavtryck

Ylva uppskattar att man genom att sluta använda nötkött kan minska såväl sitt eget som kundernas koldioxidavtryck med 240 000 koldioxidkilo i året, eller cirka elva procent.

I fortsättningen kommer nötkött att ersättas med antingen kyckling, griskött eller vegetabiliskt protein eftersom produktionen av dessa lämnar ett mindre avtryck på miljö, säger Pihlajamäki. Förutom luncherna kommer nötkött även att försvinna från caféprodukter.

Ruokailua UniCafessa.
Bildtext Förutom luncherna kommer nötkött även att försvinna från caféprodukter.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Vid studeranderestaurangerna serveras dagligen över 10 000 luncher. Pihlajamäki menar att förändringen inte har så stor inverkan i praktiken, eftersom nötkött utgör endast 15 procent av det kött som serveras.

Hittills har största delen av reaktionerna varit positiva men vissa har uttryckt besvikelse, säger Pihlajmäki.

Hon betonar att man är mån om att erbjuda ersättande alternativ som är så bra som möjligt.

- Vi har tagit i beaktande de som fortfarande äter kött, och vi har jobbat hårt för att det här inte ska inverka alltför negativt på någons liv.

Tidigare i höst meddelade Unicafe att man har som mål att öka utbudet att vegetariska och veganska luncher med 50 procent fram till slutet av år 2020.