Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den lilla bokhandeln i Karis räds inte planer på gratis skolböcker för studerande på andra stadiet: ”Böckerna är dyra och vinstmarginalerna är små”

Från 2019
Många skolböcker (gymnasieböcker) på hyllor i en bokhandel.
Bildtext I Karis Bok & Papper har man koncentrerat sig på att ha svenskspråkiga gymnasieböcker i lager. Finskspråkiga läromedel kan beställas, men är inte lika efterfrågade eftersom de unga beställer dem själva.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Regeringens planer på att förlänga läroplikten och därmed göras andra stadiets utbildning helt avgiftsfri så att också läromedlen är gratis skrämmer inte bokhandlare Eva Lignell i Karis.

Försäljningen av gymnasieböcker är en del av Karis Bok & Pappers affärsverksamhet, men vinstmarginalerna är väldigt små säger Eva Lignell.

En kvinna står bakom en betjäningsdisk i en bokhandel.
Bildtext I den gula mappen bakom Eva Lignell finns ungdomarnas obetalda skolböcker, pennor och häften prydligt inskrivna för hand. Det här är ett system många Karisbor känner till.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Böckerna är dyra och det kostar också att beställa dem. Om man av misstag beställer för mycket av någon bok och de blir liggande i lagret, går man helt miste om den lilla vinsten, säger Eva Lignell.

Samarbete med skola

För att minimera risken att beställa för många böcker i ett visst ämne och viss kurs, i synnerhet som det kan hända att just de böckerna småningom utgår från läroplanen, har bok- och pappershandeln i Karis ett samarbete med Karis-Billnäs gymnasium.

Från skolan kommer det listor på hur många gymnasister som kommer att gå på de olika kurserna. Det betyder att Eva Lignell vet om hon ska beställa fem eller tjugo exemplar av en viss kursbok.

Eva Lignell vet också att går åt färre böcker av sådana som är gamla, det vill säga skolböcker som har hängt med länge i gymnasiet. Många ungdomar säljer eller lånar ut sina använda böcker till kompisarna.

- Men så kommer det igen en ny läroplan och så behövs det nya böcker.

En liten men fullproppad bokhandel

I den lilla bokhandeln på cirka 80 kvadratmeter är det trångt om saligheten. Hyllorna är sprängfyllda av böcker och på alla tänkbara bord och ställningar finns det pennor, papper, kalendrar, kontorsmaterial, spel med mera.

Barnböcker i mängder på hyllor i en bokhandel.
Bildtext Eva Lignell berättar att hon säljer mycket böcker för barn i åldern 0-9 år. Knepigast är det både för kunder och för Eva att välja böcker som riktar sig till lite äldre barn. Mor- och farföräldrar brukar sucka uppgivet och säga att barnbarnen bara ägnar sig åt mobilen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är det breda utbudet som gör att bokhandeln går med vinst. Plus kundbetjäningen och trogna kunder som tittar in efter skolan eller efter ett besök på den närbelägna hälsovårdscentralen eller i samband med en promenad för att diskutera vad som står på kvällstidningarnas löpsedlar på bokhandelns ytterdörr.

Eva Lignell började jobba i bokhandeln runt millennieskiftet. Affären ägdes då av hennes mamma, Ulla Wiktröm som i sin tur köpte bokhandeln 1993 av det äldre paret Anni och Henrik Rosing. De grundade bokhandeln på 1960-talet. Bok- och pappershandeln finns fortfarande kvar i samma affärsfastighet. I fjol förnyades fönstren och ytterdörren, men i övrigt ser bokhandeln ut ungefär som den gjort de senaste decennierna.

Bokhandel och skyltfönster utifrån. Står Karis bok & papper.
Bildtext Nya fönstertejpningar på nya fönster och nya evenemangsplanscher på ny ytterdörr.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Eva Lignell är idag ägare till bokhandeln i Karis. Hon tog över för fem år sedan.

En av bokhandelns trotjänare är en stengroda som hälsar alla kunder välkomna när de går in eller ut ur affären. I tjugo år tid har den kväkt på alla som går förbi.

- Grodan kom hit för att vi skulle höra när det kommer kunder in, säger Eva Lignell.

En groda i stenmaterial  i en liten tambur.
Bildtext Ett kärt samtalsämne i bokhandeln är också om grodan mot förmodan inte skulle kväka. Då undrar kunderna vad som fattas butikens långvariga trotjänare. Svaret är: nya batterier.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hon har inte tröttnat på grodans kväkande, men medger att hon är så van vid ljudet att hon knappt hör det längre.

Finskspråkiga gymnasister köper på nätet, de svenskspråkiga kommer till bokhandeln

Bokhandlare Eva Lignell tar alltså regeringens planer på förlängd läroplikt och gratis läromedel med ro.

Om andra stadiets läromedel blir gratis för studerande och kommunerna börjar köpa skolböckerna direkt från förlagen, befarar Bokhandelsförbundet att en dryg tredjedel av alla bokhandlar blir tvungna att stänga.

Bokhandlare Eva Lignell om gratis läromedel, konkurrens och bokhandelns trotjänare

5:37

- Om det blir obligatoriskt att gå andra stadiet, då är det helt okej att böckerna blir gratis för att alla ska ha samma möjligheter, säger Eva Lignell. Inte bara för gymnasier utan också för yrkesskolor och andra utbildningar.

Eva Lignell säljer bara gymnasieböcker. Hon har inte de läromedel som används inom yrkesutbildningen. Bokhandeln i Karis har inte heller gymnasieböcker på finska.

- De har redan i många år beställt sin böcker på nätet, säger Eva Lignell.

Det är faktiskt en ganska stor och intressant skillnad i köpbeteende eftersom de svenskspråkiga gymnasisterna i första hand väljer bokhandeln.

Skolornas läge kan förstås vara en orsak. Det finskspråkiga gymnasiet Karjaan lukio finns på andra sidan järnvägen, det vill säga en bit från bokhandeln, medan Karis-Billnäs gymnasium ligger högst några hundra meter från affären.

- Vid behov beställer jag gymnasieböcker på finska, säger Eva Lignell.

På tonfallet förstår man ändå att det här sker ytterst sällan.

Handskrivna konton är ett trumfkort

Konkurrensen från näthandeln märks förstås också i den lilla bokhandeln i Karis, men ungdomarna i Karis-Billnäs gymnasium har vant sig vid att inte behöva ha kontanter på sig när de kommer till bokhandeln.

Många unga har ett konto och Eva Lignell skriver för hand in alla uppköp på ett linjerat papper som förvaras i en mapp vid betjäningsdisken. I slutet av varje månad skickar Eva Lignell en räkning eller så kommer föräldrarna in i affären för att betala.

Hilkka Uusimäki är en av de föräldrar som tittar in i bokhandeln för att kolla saldot. Den här månaden har hennes barn köpt just ingenting. I stället passar Hilkka Uusimäki på att köpa penslar och pennor som hon säger att sonen behöver.

En bokhandel. Kvinna tittar på pennor. På väggen står en lapp: kontors- och skolmaterial.
Bildtext Genom en djungel av gratulationskort, väggkalendrar och stora katter i plysch kommer man småningom till rummet med skolböcker, mappar, papper, häften, färgtuber, med mera. Hilkka Uusimäki väljer bland sortimentet av penslar.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Under årens lopp har Hilkka Uusimäki haft en hel del ärenden till bokhandeln eftersom familjen består av åtta barn. Två av dem går ännu i grundskolan. Det är möjligt att deras läromedel blir gratis när de fortsätter studera på andra stadiet, men hittills har familjen betalat för varje gymnasiebok.

- Jag tycker systemet med konto är bra. Barnen lär sig ta ansvar och de vet själva bättre vad de behöver till skolan, säger Hilkka Uusimäki.

Hilkka Uusimäki säger att hon har koll på barnens uppköp och nekar dem inte heller att köpa saker som inte har direkt med gymnasiet att göra.

- Det är så trevligt när man känner och kan lita på alla här, säger Hilkka Uusimäki

Den lilla bokhandeln i Karis som grundades på 1960-talet utmanar näthandeln med kundbetjäning och lokala böcker.

5:56

Näthandeln är den största konkurrenten

Näthandeln har ökat, men Eva Lignell tycker inte att det märks desto mer i hennes bokhandel. I synnerhet till jul köper folk böcker hos henne .

- De vill känna på boken, bläddra i den och se hur den ser ut. November och december bra månader, säger Eva Lignell.

Lignell nämner också att lokala författare och lokala verk inte alltid går att få tag på via nätet.

Räddningen för små bokhandlar är att man kan beställa in bara ett exemplar av en bok. Det går i samma veva som man beställer andra böcker.

Bokhandel. Ett bord med många böcker, främst av lokala författare.
Bildtext Lokala natur- och fotoböcker samt den nyutkomna boken om rockens roll i Västnyland är böcker som är lättare att hitta i en lokal bokhandel än på nätet.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Skulle man vara tvungen att beställa tio exemplar av varje bok skulle det inte gå klart, säger Eva Lignell.

Eftersom bokhandeln tidigare ägdes av Eva Lignells mamma så kan man kanske tänka att det var press på Eva att ta över bokhandeln. Så har Eva Lignell inte känt det.

- Det blev så. Det är en livsstil och när man är borta härifrån så saknar man den. Jo, det är nog en livsstil, förtydligar Eva Lignell.

Diskussion om artikeln