Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyhetsbyrån SPT sparkar tre och anställer i regionerna

Från 2019
Uppdaterad 15.10.2019 15:52.
Tom Simola.
Bildtext Vi vill att Nyhetsbyrån SPT ska täcka hela Svenskfinland bättre än tidigare genom att ha större närvaro i Åboland och Österbotten, sa SPT.s styrelseordförande Tom Simola för en månad sedan då samarbetsförhandlingarna inleddes.
Bild: Yle/Christopher Marins

Landets enda svenskspråkiga nyhetsbyrå, SPT, har i dag avslutat sina samarbetsförhandlingar. Slutresultatet är att tre får gå och tre arbetsplatser flyttas till Vasa och Åbo.

Nyhetsbyrån SPT vill på det här sättet stärka sin närvaro i regionerna.

Så här kommenterar Svensk Presstjänsts styrelseordförande och Åbo Underrättelsers vd och chefredaktör Tom Simola i dag:

- Två anställda i Helsingfors kommer att sägas upp och en reporter kommer att börja arbeta i Åbo. Fokus är nu på finlandssvenska nyheter och inrikesnyheter. Det betyder att också jobbet som Nordenkorrespondent slopas och att ytterligare en person sägs upp.

SPT-reporter: Som nyhetsbyrå får vi en hård smäll av besluten

Reportern Mikael Sjövall har nappat på ledningens erbjudande om att jobba i Åbo, men det är med delade känslor han tar emot det nya jobbet.

- Jag kommer att ha två hushåll, ett i Åbo och ett i Helsingfors. Familjen stannar kvar i huvudstadsregionen. Jag har tre barn som alla går i skola här så det går inte att riva upp familjen. Yrkesmässigt ska det bli intressant hur jag kan producera riksnyheter i en åboländsk kontext. Det återstår att se.

Hur tycker du att ledningen har skött processen?

- Det har varit mycket oklarheter kring varför de här samarbetsförhandlingarna har förts och vilket målet har varit. Jag är illa rädd för att SPT:s ambitioner som nyhetsbyrå kommer att få en hård smäll av de här besluten.

Styrelseordförande Simola: "Jag tycker att vi har varit konsekventa hela vägen"

SPT:s ledning har under samarbetsförhandlingarna kritiserats för att den inte har vetat hur nyhetsbyrån ska utvecklas. Tom Simola ger nu svar på den kritiken.

- Jag tycker att vi har varit helt konsekventa hela vägen.

Ska SPT vara en nyhetsbyrå eller lappa på i de regionala redaktionerna?

- Tanken är att SPT fungerar som en egen organisation med en egen ledning och en egen personal, säger Tom Simola. SPT ska se till att de finlandssvenska mediehusen har intressant och relevant material från alla regioner i Svenskfinland.

Vasabladets förtroendeperson: "Svårt att se hur det här skulle gagna oss"

Anna Sourander är förtroendeperson på HSS Media. Hon har svårt att se hur till exempel Vasabladet skulle dra nytta av SPT placerar två redaktörer i Vasa.

- För HSS Medias tidningar har SPT stått för en del av flödet som gäller rikspolitiken så på det sättet blir det ett bortfall för oss.

Är det här ett tillskott som ni behöver i Vasa?

- Vi har vår egen bevakning som är väldigt stark eftersom vi finns i regionen. På det sättet har jag lite svårt att se hur det skulle gagna oss.

Nyhetsbyrån SPT har i dag 10 journalister varav de flesta jobbar i Helsingfors. I framtiden ska de anställda vara 9. Fem ska jobba i Helsingfors, två i Åbo och två i Vasa.

Nyhetsbyrån SPT ägs av de finlandssvenska tidningshusen KSF Media, HSS Media och Förlags Ab Sydvästkusten.

Diskussion om artikeln