Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barnier: Fortfarande möjligt att enas om brexit vid toppmötet i slutet av veckan – men då måste ett utkast till avtal godkännas i dag

Från 2019
Chefsförhandlaren Michel Barnier fotograferade utanför Europeiska kommissionen måndagen den 15 oktober 2019.
Bildtext Chefsförhandlaren Michel Barnier, är en av nyckelpersonerna i brexitdramat, inför Europaministrarnas möte i Luxemburg.
Bild: Julien Warnand

Storbritannien har tillsvidare inte lyckats presentera ett tillfredsställande förslag för att ersätta det befintliga utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som träffar EU-ministrar i Luxemburg.

Enligt Barnier måste man nå överenskommelse om en juridiskt bindande text med Storbritannien för att han ska kunna rekommendera att EU-ledarna godkänner avtalet vid toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag.

Irländska rundradiobolaget RTÉ rapporterar att Storbritannien kommer att presentera nya förslag under dagen i syfte att bryta dödläget kring brexit.

Storbritannien har föreslagit en lösning där Nordirland formellt förblir en del av Storbritanniens tullområde, samtidigt som man följer EU:s regler vad tariffer beträffar.

Enligt RTÉ är det oklart om Storbritannien kommer att presentera en reviderad version av det här förslaget, eller om man kommer att presentera en alternativ lösning.

Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay uttryckte optimism inför de avgörande förhandlingarna inför EU-toppmötet på torsdag och fredag.

– Det förs detaljerade förhandlingar och ett avtal är fortfarande mycket möjligt.

Irlands utrikeshandelsminister Simon Coveney uteslöt efter mötet i Luxemburg inte heller möjligheten att nå en lösning under det närmaste dygnet.

- Det här är varken en tid för optimism eller pessimism. ärligt talat. Vi måste ta itu med fakta som vi ser dem. Teamen som förhandlar har gjort framsteg, men det har gått långsamt.

Enligt Coveney måste det ändå ske betydande framsteg för att man ska få till ett avtal som Michel Barnier kan rapportera om till EU-huvudstäderna imorgon inför toppmötet.

Allmänna rådets möte i Luxemburg leddes av Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen. Enligt Tuppurainen visade ministrarna vid dagens möte prov på enighet i det "som förhoppningsvis blir den sista sträckan av dessa utdragna förhandlingar."

- EU är fortfarande förbundet vid att finna en ordnad lösning på brexit. Tiden är knapp.

Om parterna inte lyckas enas tills EU-toppmötet i Bryssel på torsdag är det möjligt att ett extrainsatt toppmöte ordnas senare i oktober.

Svenska Yle följer med brexitförhandlingarna under dagen. Artikeln uppdateras efterhand.

Brexit i tre punkter!

11:32

Diskussion om artikeln