Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Baka äkta tortillas och servera med friterad inhemsk fisk

Från 2019
Servera med friterad inhemsk fisk - Spela upp på Arenan

Färdiga tortillas är behändiga att ha i skåpet men de har inte mycket gemensamt med äkta tortillas. Vi gör tortillas på masa harina, ett majsmjöl som man traditionellt bakar tortillas av.

Här serveras de med en mexikansk salsa, en avocadoröra och friterad fisk. En fylld tortilla kallas förresten taco. Nu vet du det också.

Ogräddade tortillas i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Tortillas

Ingredienser, 4 pers:

  • 5 dl masa harina majsmjöl (fås från välsorterade etniska butiker)
  • 4 dl varmt vatten
  • 1 tesked salt

Gör så här:

  • Blanda majsmjöl och salt.
  • Häll i vattnet och blanda med handen till en smidig deg som inte är för torr.
Tortilladeg i en skål på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Täck och låt vila ca 30 minuter.
  • Forma degen till golfbollsstora bollar.
  • Pressa bollarna mellan bakplåtspapper t.ex. med en stekpanna.
  • Stek i gjutjärnspanna ca 1 minut, vänd och kör 30 sekunder till.
  • Håll varma under handduk tills de är dags att serveras.
Tortillas med tillbehör på ett bord i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Pico de gallo

Pico de Gallo eller "tuppens näbb" är en supergod snabblagad salsa som rörs ihop av några få ingredienser. Pico de Gallo är en riktig nationalsås i Mexico.

Ingredienser, 4 pers:

  • 3 ekologiska tomater
  • 1 kruka koriander
  • 1 silverlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • saften från två limefrukter
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka alla ingredienserna.
  2. Smaka upp med limesaft, salt och peppar.
Salsa och avocadokräm i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Avokadocreme

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 avokados
  • 1 lime
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här:
Mixa avokadon slät tillsammans med limejuice, olivolja och salt.

Friterad sik eller gös

Panerad sik bitar på en skärbräda i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser, 4 pers:

  • 300 gr gös
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 3 dl panko (ströbröd)

Gör så här:

  1. Skär fisken i bitar på ca 30 gram.
  2. Vänd fiskbitarna i mjöl och ägg och till sist i panko.
  3. Fritera på 160 grader tills fiskbitarna är gyllene, ca 2-3 minuter.
  4. Garnera med finstrimlad rödkål.
Fyra portioner tortillas med friterad fisk i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln