Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Betydligt färre byggjobb i nästa år – byggsektorn inte längre en motor för ekonomin

Från 2019
Höghusbygge pågår i Fiskehamnen i Helsingfors den 15 oktober 2019.
Bildtext Många lyftkranar i Fiskehamnen i Helsingfors den 15 oktober 2019.
Bild: Lehtikuva

Sysselsättningen inom byggnadsindustrin kommer att försämras nästa år i och med att byggandet väntas minska med tre procent år 2020, meddelar Byggnadsindustrin i sin färska prognos.

Finlands ekonomi svängde uppåt med start år 2015 med draghjälp av byggsektorn, säger Byggnadsindustrins chefsekonom Jouni Vihmo.

Men från och med nästa år kommer byggandet inte att bidra till ökad tillväxt och ökad sysselsättning i Finland, säger han.

Under det här året sysselsätter byggsektorn cirka 200 000 personer. Nästa år väntas siffran minska med mellan 7 000 och 10 000, säger Vihmo till Yle Uutiset.

För få nya bostäder kan drabba tillväxten

Bostadsbyggandet väntas enligt prognosen minska klart, men kontrollerat. Under 2019 börjar man bygga sammanlagt 38 000 bostäder. Nästa år minskar siffran till 32 000, vilket är något under genomsnittet för 2000-talet.

Det livliga bostadsbyggandet under den pågående ekonomiska uppgången har enligt Byggnadsindustrin bidragit till relativt stabila bostadspriser i Finland.

Ett tecken på det här är enligt industrin att bostadspriserna sedan 2015 stigit med klart mer än 20 procent i de övriga nordiska länderna, men bara cirka 4 procent i Finland.

Byggnadsindustrin är samtidigt oroad över att mängden bygglov håller på att minska.

Vd Aleksi Randell befarar att alltför få bostäder kommer att byggas 2021 och 2022. Det kan enligt honom leda till dyrare boende för finländarna, vilket i sin tur kan bli en flaskhals för tillväxten och sysselsättningen.

Källor: Byggnadsindustrin RT, Yle

Diskussion om artikeln