Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

19 jakthundar dödade av vargar i höst – österbottniska jägare har lyckats skydda sina jakthundar

Från 2019
Uppdaterad 16.10.2019 12:14.
Jägare klädd i orange och kamouflerat står med hund iförd reflexväst med ryggen mot kameran i skogen.
Bildtext Inga jakthundar har fått sätta livet till i Österbotten på grund av vargen men det är ändå med försiktighet som jägare beger sig ut i älgjakten med jakthundar. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Österbottniska jägare är försiktiga när de ger sig ut på jakt med sina hundar. 19 jakthundar har dödats av vargar runtom i landet hittills i höst, rapporterar Maaseudun Tulevaisuus. Ingen av dem har dött i Österbotten, uppger Finlands viltcentral för Yle Österbotten.

Jägaren Sven Eklund i Övermark i Närpes har både hört av ögonvittnen och sett på viltkameror att det rör sig vargar på bägge sidor av riksväg åtta i Övermark.

Därför har de infört en del försiktighetsåtgärder för att det ska vara säkert att röra sig med jakthundar i skogen.

- Det är lite bättre om hela jaktlaget passar på samma ställe. Är man ute ensam och jakthunden börjar skälla på en älg kan det vara svårt att få hunden att lyda då man lockar på den. Älghundar är som jaktmaskiner, de kan bli kvar i skogen och skälla hela natten, säger Eklund.

Man med hatt, rutig skjorta, väst och glasögon står utomhus.
Bildtext Sven Eklund är rädd att de blir fartblinda och en jakthund får sätta livet till. Arkivbild från tjärbränning i Övermark 2017.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Trots att de haft många vargobservationer på sitt område har inga jakthundar i älgjaktlaget i Övermark behövt sätta livet till. Älgjakten inleddes i lördags och det ser ut att finnas gott om älg att jaga i Övermark.

- Men jag bävar för stunden då vi blivit för fartblinda och en varg tar en hund, säger Eklund.

Fjolåret var också det ett osäkert år för älgjaktlaget i Övermark. 2017 hade de ännu mer varg på sitt område än vad de tycks ha i år.

Sven Eklund minns en händelse för två år sedan när en ung jakthund lekte med en vargvalp i skogen.

- Det är ett konstigt vargbeteende, säger han.

Inga uppgifter om antal vargar i Österbotten

På Finlands viltcentral Kust-Österbotten säger jaktchef Stefan Pellas att han inte fått någon rapport om att en jakthund skulle ha dödats av en varg på hans område.

Pellas säger att han hört om jakthundar som dödats norröver mot Uleåborgtrakten och att någon skadats i finska Österbotten.

- Vi är skonade ännu här hos oss, säger Pellas.

Porträttfoto av Stefan Pellas.
Bildtext Jaktchef Stefan Pellas säger att det är svårt att uppskatta hur många vargar som rör sig i Österbotten just nu.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det är mycket svårt att säga hur många vargar som rör sig i Österbotten just nu.

- Det finns ingen spårsnö och ingen av vargarna i området har radiohalsband, säger Pellas.

Därför är det också svårt för Stefan Pellas att bekräfta Sven Eklunds uppgifter om att vargar rör sig på båda sidor av riksväg åtta i Övermark. Pellas hänvisar till en pälsfarm i Pörtom där en varg orsakade stor skada i somras och att det visar att det nog finns vargar i området.

- Det är möjligt att det är så (som Sven Eklund påstår, reds.anm.), men jag vet inte, säger Pellas.

- Många gånger är det så att vargen rör sig på ett mindre område på östra sidan av riksväg åtta och först till vintern utvidgar de sitt revir och rör sig ut mot kusten, säger Pellas.

Hittills fler dödade jakthundar än ifjol

Enligt Maaseudun Tulevaisuus har 19 jakthundar dödats av vargar runtom i landet mellan den 20 augusti och den 5 oktober. Tidningen Keskipohjanmaa (bakom betalmur) rapporterar att vargar dödade tre jakthundar i Kalajokidalen förra veckan.

På Finlands viltcentral säger specialplanerare Harri Norberg att det är tolv jakthundar som dödats av varg under den nämnda tiden. Men det betyder inte att uppgifterna om 19 dödade jakthundar inte stämmer.

- Det här är tolv jakthundar som ägarna ansökt om skadestånd för. Enligt viltskadelagen har de en månad på sig att lämna in ansökan, säger Norberg.

Det betyder att antalet dödade jakthundar för den aktuella perioden ännu kan öka. Flest fall av dödade jakthundar finns i östra Finland.

Norberg förklarar mer ingående att man har en månad på sig att lämna in en skriftlig ansökan om ersättning från det att en värdering av skadan har blivit gjort eller efter det att en veterinär gett ett utlåtande.

Jakthund med orange koppel bredvid en jägare som bara syns med halva kroppen.
Bild: Mostphotos

Årligen dödas mellan 30 och 50 jakthundar av varg i Finland. Under perioden 20 augusti till 5 oktober ifjol dödade vargar tolv jakthundar.

- Det minskade från 2017 till 2018. Det är svårt att säga hur många som dödas i år när jaktsäsongen bara hunnit inledas. Vi vet mer exakt när hösten är förbi, säger Norberg.

20 augusti är den dagen som jakthundar får släppas lösa för jakt.

Artikeln uppdaterad 16.10.2019 klockan 12.15 med en rättelse att det är enligt viltskadelagen och inte jaktlagen som ersättning stipuleras.