Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Var är prinsessan Latifa? Amnesty International kräver att kvinnor i Arabemiraten inte längre ska förtryckas

Från 2019
Var är prinsessan Latifa? - Spela upp på Arenan

Berättelsen om prinsessan Latifa bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum låter som en modern saga.

Här finns den elaka pappan, shejken, som håller sin dotter fången, en finsk capoeiralärare som blir prinsessans förtrogna, en fransk tidigare spion som hjälper dem fly och ett våldsamt gripande på internationellt vatten.

Men faktum är att ingen nu vet var den unga kvinna är, somi mars 2018 satte ut en video på Youtube där hon berättar vem hon är, att hon hålls fången mot sin vilja och att hon kommer att fly.

- Den här videon är min livförsäkring, om ni kan se den så ligger jag illa till eller är kanske död, säger hon.

Latifas foto i gyllene bur
Bildtext Latifa Al Maktoum hålls troligtvis fången i Dubbai.

Amnesty kräver att Arabemiraten berättar var hon finns

För att fästa uppmärksamhet kring fallet ordnade Amnesty International Finland på onsdagen en demonstration.

De kräver att Förenade Arabemiraten (UAE) avslöjar var Latifa Al Maktoum befinner sig och beviljar henne en obegränsad rätt att röra sig och hålla kontakt med omvärlden.

- Det handlar om mer än bara Latifa, säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty International Finland.

- Vi vill förstås att Latifa ska friges och att de som är ansvariga för människorättskränkningar mot henne ska ställas inför rätta. Men i den större bilden är det nog ett förtryckande system i Arabemiraten som vi påtalar.

Lagstiftningen måste förändras så att männen inte längre ska ha full kontroll över sina hustrur. Lagstiftningen i dag tillåter att män bestämmer hur deras hustrur och flickebarn rör sig och ger dem tillåtelse till fysiskt våld.

- Om vi kunde få Latifas far att förstå att så här kan man inte göra så skulle det också leda till större förändringar i samhället som en naturlig utveckling, tror Johansson.

Latifa Al Maktoum
Bildtext Latifa bint Mohammed Al Maktoum är ett av shejk Mohammeds trettio barn.

Latifas far Mohammed bin Rashid Al Maktoum är premiärminister i Förenade Arabemiraten och regent i Dubai, en emirathuvudstad i Förenade Arabemiraten, 100 kilometer nordost om huvudstaden Abu Dhabi.

Latifa är en av hans 30 barn och hon har inte tillåtits lämna landet alltsedan hon år 2002 försökte fly, men tillfångatogs.

Lyxen döljer förtrycket

Shejk Mohammed Al Maktoum är en miljardär som har gjort Dubai till en modern, lyxig turistort med ett liberalt rykte.

Dubai är även populärt bland finländska turister eftersom det inte ligger långt bort varken räknat i flygtid eller tidszoner.

Latifa Al Maktoum, som också är känd för djärva fallskärmshopp, har levt ett liv omgiven av lyx.

Men i verkligheten har hennes liv varit mycket begränsat. Det berättar Tiina Jauhiainen hennes capoeiralärare som med tiden blev hennes goda vän.

Planerade länge sin flykt

Latifa Al Maktoum hade i flera år planerat att fly med hjälp av den tidigare franska spionen Jean-Pierre Hervé Jaubert. Hon invigde Tiina Jauhiainen i sina planer.

När det rätta ögonblicket var inne körde Tiina Jauhiainen och Latifa tillsammans till grannlandet Oman där de med vattenskotrar tog sig ut till Jauberts yacht Nostromo som befann sig på internationellt vatten.

Nostromo seglade mot Goa i Indien, men innan hon nådde land bordades hon av vad som tydligen var trupper från indiska kustbevakningen.

Jauhiainen beskriver hur Latifa togs till fånga och fördes bort trots att hon ropade att hon ville ha asyl och hellre dog än återvände till Dubai.

Hölls fången under dödshot

Tiina Jauhiainen fördes tillbaka till Dubai, förhördes i två veckor och tvingades underteckna en bekännelse vars innebörd hon inte förstod.

Myndigheterna i Förenade Arabemiraten hävdade att Latifa Al Maktoums flykt var ett kidnappningsförsök.

Därefter kunde hon återvända till Finland och bor numera i London där hon ägnar sig åt att försöka få prinsessan Latifa Al Maktoum fri.

Det är nu 19 månader sen Latifa kapades och fördes till Dubai.

Prinsessan behandlas som alla andra

Tiina Jauhiainen deltog i demonstrationen utanför Förenade Arabemiratens ambassad i dag. Hon säger sig vara tacksam över att närmare 17 000 personer skrivit under Amnestys appell.

- Jag tror att människor, speciellt i Finland där kvinnor har jämlika rättigheter med män, är upprörda över att dottern till Dubais regent, en prinsessa, kan behandlas på det här viset.

- Latifa är bara en av miljoner kvinnor som lever utan grundläggande mänskliga rättigheter.

Förutom Amnesty International och Human Rights Watch, kämpar även den Londonbaserade juridiska organisationen Detained in Dubai för att få klarhet i vad som hänt prinsessan Latifa Al Maktoum.

Finlands regering kritiserades för att inte ha varit i kontakt med de indiska myndigheterna när en finländsk medborgare utsatts för kränkning av mänskliga rättigheter.

Dåvarande utrikesministern Timo Soini svarade, enligt tidningsuppgifter, att Finland nog varit i kontakt med Förenade Arabemiraten och Indiska myndigheter.

Mary Robinsons omdöme

En lite märklig vändning i historien var när myndigheterna i Förenade Arabemiraten på julafton 2018 publicerade tre fotografier av Irlands tidigare president och FN kommissionär för mänskliga rättigheter, Mary Robinson, tillsammans med Latifa Al Maktoum i Dubai.

Efteråt beskrev Robinson i en intervju för BBC prinsessan som en plågad ung dam som ångrar den video hon publicerade och sina påståenden om sin far.

Det här uttalandet har kritiserats av människorättsgrupper.

Hustrun som fick nog

En annan komplikation är att Mohammed bin Rashid Al Maktoums sjätte hustru Haya bint Al Hussein, prinsessa av Jordanien lyckats fly Förenade Arabemiraten tillsammans med sina två barn och 31 miljoner pund.

Hon håller sig undan i London.

Tilläggas kan att ambassadpersonalen vägrade ta emot de närmare 17  000 underteckningarna i appellen för frigivandet av Latifa.

De sade sig vara förbjudna att befatta sig med den, berättar Johansson som besökte ambassaden.

Materialet kommer nu att sändas till dem per post.

Diskussion om artikeln