Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bulgarisk fotboll skakas av rasismskandal i samband med gårdagens kvalmatch mot England – premiärministerns hot fick förbundsbasen att avgå

Från 2019
Uppdaterad 15.10.2019 17:36.
Diskussioner mellan domare, Bulgariens herrlandslag i fotboll, samt Englands herrlandslag i fotboll.
Bildtext Spelare, domare och tränare diskuterade matchens fortsättning.
Bild: /All Over Press

Gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England fick avbrytas två gånger på grund av att publiken inte kunde bete sig. Efter matchen hotade Bulgariens premiärminister Boyko Borisov med att klippa banden till det bulgariska fotbollsförbundet och fick förbundsbasen Borislav Mihaylov att avgå.

Det blev som de engelska landslagsstjärnorna befarade. Gårdagens EM-kvalmöte mellan Bulgarien och England kantades av rasistiska tillrop från läktarhåll.

Matchen fick avbrytas inte bara en, utan två gånger på grund av hemmaåskådarnas beteende. Bland annat gjorde man apljud och nazistiska gester på läktaren.

– Jag hörde exempel på hemska rasistiska ramsor. Jag såg en grupp som var ungefär 50 personer stor och helt klädda i svart som gjorde något som såg ut som fascistiska gester. Jag kan inte vara säker eftersom det var 100 meter ifrån mig, men det såg hemskt ut, sade det engelska fotbollsförbundets ordförande Greg Clarke, som såg matchen på plats, till BBC.

Enligt Clarke har det europeiska fotbollsförbundet Uefa påbörjat en utredning.

Matchen avbröts för första gången i den 28:e minuten, när England ledde 2–0, samtidigt som speakern varnade publiken att matchen kunde brytas helt ifall påhoppen skulle fortsätta.

I minut 43 avbröts matchen för andra gången. Enligt Uefas trestegsmanual för rasism borde lagen då ha lämnat planen, men efter diskussioner mellan Englands förbundskapten Gareth Southgate och den kroatiske domaren fortsatte man matchen.

”Andra halvlek var lugnare”

På planen var England till slut i en klass för sig och vann med hela 6–0.

– Vi använde vårt sunda förnuft och tog beslutet att spela de få minuter som återstod till halvtid och då tog vi sedan gemensamt beslutet att spela vidare. Vi pratade om det under pausen och tog hand om det på rätt sätt, säger den engelska debutanten Tyrone Mings, som var en av dem som fick utstå påhopp från läktaren.

– Jag förklarade för spelarna att om något mer skulle hända i den andra halvleken så skulle vi lämna planen. Vi alla såg att den andra halvleken var lugnare och det gav spelarna möjlighet att koncentrera sig på fotbollen, sade Gareth Southgate.

Bulgariens premiärministers hot gav resultat – förbundskaptenen säger sig inte ha hört något rasistiskt

Enligt BBC fördömde Bulgariens premiärminister Boyko Borisov starkt händelserna i gårdagens match. Borisov uppmanade samtidigt landets fotbollsförbunds ordförande (Borislav Mihaylov) att avgå. Annars skulle man klippa av alla band med förbundet, inklusive ekonomiska stöd, menade Borisov.

Senare på tisdagseftermiddagen meddelade Mihaylov att han avgår.

– I dag har ordföranden för det bulgariska fotbollsförbundet (BFU) lämnat in sin avskedsansökan, som kommer att presenteras för den verkställande kommittén på fredag” skriver BFU i ett uttalande.

Den bulgariske förbundskaptenen Krasimir Balakov sade i sin tur att han inte hörde några rasistiska tillrop i gårdagens match.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördömde händelserna på sitt Twitterkonto. Johnson krävde samtidigt hårda åtgärder från Uefa.

Diskussion om artikeln