Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals flyg inställda i Barcelona – "Man får leva i ett improvisationstillstånd i det här landet"

Från 2019
Passagerare i en flygterminal, i bakgrunden lyktstolpar och ett flygledningstorn.
Bildtext Flygtrafiken återgår till det normala. Passagerare på El Prat, dagen efter de stora demonstrationerna.
Bild: Quique García/EPA

Tiotals flyg ställdes in på tisdagen, till följd av de omfattande demonstrationerna vid Barcelonas flygplats El Prat dagen innan. På tisdagen blockerade demonstranter motorvägar och ska samlas på tisdag kväll utanför centralregeringens beskickningar.

Tisdagens inställda flyg berodde i stor utsträckning på störningarna i trafiken dagen innan. På måndagen samlades tusentals demonstranter utanför flygplatsen El Prat för att demonstrera mot domar mot katalanska separatistledare.

– Majoriteten av de 45 inställda avgångarna i dag härrör faktiskt från gårdagens inhiberingar som påverkade 110 avgångar, sade en talesperson för flygplatsoperatören Aena till nyhetsbyrån Reuters på tisdagen.

Enligt talespersonen lyckades inte demonstranterna ta sig in i byggnaden, och flygplatsens infrastruktur fick endast lätta skador. Däremot skadades åtminstone tiotals demonstranter och en person rapporteras ha förlorat ett öga. Enligt sjukhuset i Barcelona kunde skadan härstamma från en gummikula eller liknande projektil som polisen använder sig av.

"Alla går och väntar på att något ska hända"

Finlandssvenska Cecilia Helenius bor i Barcelona med sin familj. Enligt henne ligger det definitivt en spänning i luften.

– Landet är delat itu och alla går och väntar på att någonting ska hända. Emellanåt händer det något litet, men det blir ingen lösning. Jag tror de flesta är oroliga för hur våldsamt det möjligtvis kan bli, antingen från demonstranternas sida eller från polisens sida.

En blond kvinna framför en beige vägg.
Bildtext Cecilia Helenius oroar sig för läget i Barcelona. Hon berättar att polisen är välutrustad och att provokationer kommer från alla håll och kanter.
Bild: Cecilia Helenius

Demonstrationerna gör det svårare att ta sig runt i staden. Helenius medger att hon till och från också är orolig för sin familjs säkerhet.

– I går valde jag att jobba hemifrån för att vara på den säkra sidan. På kvällen hade vi en aktivitet i stan med ett av mina barn, då tog vi metron för att inte hamna bland folk uppe på gatan. Man får leva i ett improvisationstillstånd i det här landet just nu, tyvärr.

Fotboll på motorvägarna

På tisdagen fortsatte demonstrationer på många håll i Katalonien. Demonstranter blockerade flera motorvägar och tillbringade bland annat dagen med att spela fotboll på asfalten.

Demonstranter blockerade också flera järnvägsspår med högar av brinnande bildäck och annat bråte.

På tisdag kväll ska grupper med demonstranter ordna sittmanifestationer utanför Madrids beskickningar i flera städer runtom i Katalonien.

Källor: El País, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln