Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nadja Lönnroth från Pargas var med om att sätta världsrekord i fallskärmshoppning i Kalifornien

Från 2019
människor hoppar fallskärm i formation. Bilden tagen ovanom fallskärmshopparna.
Bildtext 130 fallskärmshoppare deltog i världsrekordhoppet.
Bild: Gary Wainwright

130 fallskärmshoppare från 23 olika länder gjorde världsrekord i Kalifornien på tisdagsmorgonen finsk tid. Nadja Lönnroth från Pargas var en av dem.

Du kan se en video på fallskärmshoppet här.

Deltagarna hoppade från sex olika flygplan på drygt 5 kilometers höjd och möttes i fritt fall där de fattade tag i varandra enligt ett mönster som tränats på marken.

Kvinna tittar in i kameran med en fallskärmsväska i handen.
Bildtext Nadja Lönnroth.

Det är mycket svårt att hålla ihop en så här stor formation eftersom den lever, formationen rör sig i vågor och det är svårt att få formationen att hållas stabil. Hopparna faller samtidigt i 200 km/h mot jordens yta. 

- Det vi försöker göra heter ”sequential dive”, att vi gör två poäng. Först gör vi en formation, och sedan släpper alla deltagarna sitt grepp och så gör vi en annan formation där ingen får ha samma grepp som under den första formationen, säger Lönnroth.

Första gången på första försöket

Domare på marken avgör med hjälp av video om allt har gått korrekt till. Det visade sig att gruppen lyckats med hoppet på första försöket.

- Vi var alla samlade här på marken där vi har övat och så kom domarna ut och berättade att vi har gjort det. Det var massor med skrik och skratt med alla omkring, säger Lönnroth.

- Domarna sade också att det säkert är första gången som någon har gjort ett rekord på första försöket. Normalt tar det några hopp för att komma så långt, men vi har en jättestark grupp här som hoppar, fortsätter hon.

Världsrekordet gjordes i Perris i Kalifornien, drygt 100 kilometer från Los Angeles. Också två andra finländare var med och hoppade världsrekordet: Jorma Löfgren och Petri Mastola.

När Yle Åboland pratar med Nadja Lönnroth är hon fortfarande kvar i Perris och ska fortsätta fallskärmshoppa.

Teknisk sport

Flygplanen som de hoppar ut från är grupperade som ett V i luften. Efter uthopp dyker hopparna med huvudet före och armarna längs med sidorna för att så snabbt som möjligt nå dem som hoppat ut först.

Sedan flyger de in till sin plats och greppar varandra i "handtag" som finns på overallernas ärmar och byxben.

Då de flyger sin kropp så är det små rörelser som gäller. För att flyga framåt rätar de ut benen, för att bromsa eller backa viker de benen uppåt. Med små rörelser kan de också svänga till höger och vänster.

- Man kan flytta sig ganska mycket i fritt fall, bestämma i vilken riktning man vill och hitta de andra människorna där, och sedan kommer man till sin sektor och kan börja bygga formationen, säger Lönnroth.

Farligast efter att formationen lyckats

En risk är när hopparna samlas i fritt fall efter uthopp. Människor faller eller flyger olika snabbt beroende på kroppsform, vikt och utrustning, och att kollidera i fritt fall är livsfarligt.

Hopparna är under stor tidspress men måste samtidigt flyga in på sin plats lugnt så att de inte kolliderar.

130 fallskärmshoppare faller i en snöflingeformation högt över marken.
Bild: Gary Wainwright

Det farligaste momentet är ändå då hopparna efter formationen utlöser sina fallskärmar. Risken är att trassla in sin fallskärm i någon annans.

De som har platserna längst ut i formationen måste i hård fart flyga så långt bort som möjligt innan de öppnar sin fallskärm, så att alla som ringar på vattnet kan flyga bort från centrum och öppna skärmen.

Över 4 000 hopp

Lönnroth började hoppa fallskärm som 16-åring vid Turun Laskuvarjourheilijat vid Åbo flygfält.

Hon hör idag till Finlands främsta formationshoppare med flera olika FM och VM bakom sig, bland annat världens största formation med enbart kvinnliga hoppare. Sammanlagt har hon hoppat 4 009 gånger.

Vad är det svåraste med att hoppa?

- Det har mycket med psykologi att göra, så att du kontrollerar dina egna känslor så att du inte blir för entusiastisk och börjar göra för mycket. Att du kan koncentrera dig på det du ska göra när du går upp i luften, säger Lönnroth.

Diskussion om artikeln