Polisen ser både ofog och misshandel i realtid – övervakningskamerorna är till nytta varje vecka
Polisen i Österbotten kan i dag i realtid se vad som pågår i centrum av Vasa, Karleby och Jakobstad. Men fler orter skulle gärna få skaffa övervakningskameror, enligt polisen.
Varje vecka är kamerorna till hjälp i brottsutredningar, säger kommissarie Pasi Sillanpää vid situationsledningscetnralen i Seinäjoki.
- Kamerorna har varit till nytta. Via dem har vi till och med i realtid sett brott och kunnat skicka patruller dit.
Sillanpää berättar till exempel om ett fall i Jakobstad där någon målade graffiti och hen togs på bar gärning då patrullen hann dit så snabbt tack vare kameraövervakningen.
- I realtid har vi också sett misshandlar och patrullen har fått fast gärningsmännen. Via kamerorna ser vi var folk samlas och var det finns risk att det blir något extra, säger Sillanpää.
Utöver det här kan polisen naturligtvis i förundersökningar gå tillbaka och se på inbandat material. Till exempel vid bilolyckor har det visat sig att kamerorna är till stor nytta.
12 av 40 kommuner har kamera
Målet för polisen har i flera års tid varit att 30 av områdets 40 kommuner skulle ha kameror som är kopplade till situationsledningscentralen i Seinäjoki.
Men bara tolv kommuner har i dag sådana kameror.
I svenska Österbotten finns sådana här kameror bara i Vasa, Jakobstad och Karleby. I Vasa finns 32 kameror, i Jakobstad fyra och i Karleby fem.
- Visst kunde de blir fler. I början av nästa år ska vi sitta ner med Vasa och se om det finns behov av fler kameror där. Men redan nu har vi en rätt bra bild av centrumområdet i de här städerna, säger Sillanpää.
Kostar flera tusen
Orsaken till att inte fler kommuner har skaffat kameror kan vara prislappen. Det är nämligen kommunen som står för inköp och installation av kameran.
Redan 2016 redde Närpes ut vad en kamera skulle kosta och där blev priset kring 15 000 euro. Politikerna sa nej till det förslaget.
En annan aspekt är att det inte i alla kommuner finns någon naturlig plats för en kamera.
- Det finns inga torg eller naturliga samlingsplatser i Kronoby så då är det kanske inte så stor vits att ha övervakning, säger tekniska direktören Bernt Storbacka i Kronoby.
Enligt Storbacka har Kronoby kommun cirka 25 kameror vid skolor och idrottshallen. De fyller enligt honom en funktion.
- De är bra att ha, det sker ofog då och då. I fjol sprayade någon till exempel en vägg vid Centralskolan.
Vid nya Nedervetil skola kommer hela området att bevakas. Men då handlar det alltså om kameror som bandar materialet, men som inte är kopplade till polisens högkvarter.
60 kameror i Pedersöre
Antalet övervakningskameror verkar bli fler. Till exempel Pedersöre kommun har numera cirka 60 övervakningskameror vid sina fastigheter. På fyra år har kamerorna blivit 40 fler.
- Vi har satt upp kameror där det har varit strul, och jag tycker det har lugnat situationen bra. Folk samlas ännu men de håller sig i skinnet, säger ikt-tekniker Jigor Nykvist i Pedersöre.
I städer som Vasa, Karleby och Jakobstad kan man enligt Pasi Sillanpää troligen räkna till hundratals kameror då man förutom stadens kameror vid skolor och andra fastigheter också räknar kameror vid butiker och företag.
Suddig bild hjälper inte
Men de billigare kamerorna är inte alltid till så stor nytta, enligt kriminalkommissarie Anders Åfors i Karleby.
- Kvaliteten varierar jättemycket. Det finns toppenkvalitet - i synnerhet kameror som finns inne i köpcentra och butiker. Men de som är lite föråldrade och finns utomhus har speciellt i skymning och mörker oftast dålig bildkvalitet, säger Åfors.
Vid brott som sker inomhus är kamerorna enligt Åfors ofta till stor hjälp.
- Utomhus så ser vi vad som händer men inte så att man skulle känna igen gärningsmannen.
Enligt Åfors är kamerorna till störst hjälp vid skadegörelse och misshandelsfall.
- I en del fall har kamerorna varit helt avgörande.
Det gäller till exempel vid grova misshandlar i närheten av restauranger. Där finns ofta belysning och då får man en bra helhetsbild av det som har skett.
- Då ser man upptakten och vem som delar ut slag och sparkar.
Men också då kamerabilden är för dålig för att leda till gripande kan den ge viktig information som i ett senare skede kan koppla någon till ett brott, enligt Åfors.
Kamerorna surrar i bakgrunden
Vid situationsledningscentralen i Seinäjoki sköter polisen kamerorna vid sidan av andra uppgifter.
- Vi har inte resurser för att någon ska sitta och följa med skärmarna hela tiden. Men skärmarna finns här och erfarna jourhavande kan till exempel på helger ta fram de områden där det är vanligt att något sker, säger Sillanpää.
När något händer på en plats där polisen inte har en kamera är det oftast ganska lätt att få materialet om det behövs i en förundersökning.
- Det brukar inte vara något problem. Kommunen har oftast ett intresse av att brottet ska bli uppklarat, säger Åfors.
Enligt Sillanpää kan en del kameror också ge överraskande bra bilder.
- Till exempel Kristinestad har en egen webbkamera och den ger mycket bra bilder.
Enligt Åfors är det osäkert om kamerorna avskräcker någon från att begå brott.
- Nyttan kommer i efterhand i en förundersökning. Och till viss del kanske folk inte gör vissa saker på ett bevakat område. Men kanske man då i stället söker sig någon annanstans för att göra fuffens, säger Åfors.
I de tre österbottniska landskapen finns kameror som polisen tittar på i Jakobstad, Karleby, Kannus, Vasa, Seinäjoki, Alavo, Alajärvi, Lappo, Isojoki, Storkyro, Kauhajoki och Etseri.