Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armeniendödaren Fredrik Jensen tog exempel av Zlatan och satte segermålet efter tunga året – förlusten i Bosnien en väckarklocka: ”Om jag skulle få svära så skulle jag svära”

Från 2019
Fredrik Jensen firar mål i landslaget.
Bildtext Fredrik Jensen öppnade målskyttet i Åbo.
Bild: Lehtikuva

Efter ett mentalt tärande år var Fredrik Jensen tillbaka i Finlands startelva mot Armenien – och blev genast segerskytt. Förlusten i Bosnien gav oss en tankeställare, att kanske det här inte går så lätt som vi tänkt oss, säger Jensen som ser fram emot höstens blåvita julklappar.

Hälften av Fredrik Jensens landslagsfullträffar har kommit i EM-kvalmatcher mot Armenien.

Han öppnade Finlands målkonto i det därifrån framåt så framgångsrika finländska kvalet borta i Jerevan i mars – och satte 1–0 också i hemmareturen i ett kylslaget Åbo på tisdagskvällen.

– Helt otroligt, är det första som Jensen med leendet upp till öronen får ur sig i Yle Sportens intervju efter kampen.

– Man såg redan under uppvärmningen hur taggade vi är. Allt kändes bra inför matchen och det såg man också ute på planen.

Förlusten i Bosnien väckte

Finland åkte på risbastu i Bosnien-Hercegovina på lördagen och behövde i praktiken vinna för att inte tappa sin position som favorit till andraplatsen i gruppen.

Det lyckades galant. Finland hade egentligen aldrig något problem att stå upp emot Armenien och vann komfortabelt med 3–0.

– Efter den svåra resan till Bosnien, där vi inte alls fick vårt eget spel att rulla och helt klart var det sämre laget, så behövde vi en förbättring. Vi ville bättra på, vi var tvungna att bättra på – och det tycker jag vi gjorde ganska suveränt i dag.

Joona Toivio, Fredrik Jensen och Teemu Pukki firar ett mål.
Bildtext Fredrik Jensen gjorde Teemu Pukki sällskap i anfallet. Jensen gjorde ett mål, Pukki två.
Bild: Lehtikuva

Var utgångsläget svårare mentalt med tanke på den tunga förlusten i ryggen?

– Jag tror det funkar ungefär 50/50. Det ger dels en otrolig boost. Om jag skulle få svära så skulle jag svära, säger Jensen och funderar hur han ska formulera sig utan en svordom.

Det lyckas inte.

– Vet du, en sån där känsla att fan, det här måste nu hända, vi måste vara bättre. Men såklart gav det (förlusten i Bosnien) också en tankeställare, att kanske det här inte går så lätt som vi tänkt oss.

Bra att man tänjt någorlunda under åren så man fortfarande får foten så där högt

― Fredrik Jensen

Jensens mål kom i den 31:a minuten på Finlands femte hörna i matchen. Bollen ramlade ner i närheten av bortre stolpen, Jensen flaxade högst med dojan och klämde in 1–0 ur en inte alltför bekväm ställning.

– I de tidigare hörnorna såg man att deras målvakt kanske inte var den säkraste. Redan några gånger tidigare tänkte jag att shit, jag kanske borde varit på den bollen. Men nu var jag vaken och försökte bara sätta foten emellan – och det blev mål.

Lite Zlatanaktigt eller hur?

– Haha, nå, det vet jag nu inte. Så högt kom väl inte foten ändå, säger Jensen som med andra ord inte direkt vill jämföra sig med svenska anfallsstjärnan Ibrahimovic konststycke mot Italien i EM 2004.

– Men bra att man tänjt någorlunda under åren så man fortfarande får foten så där högt, fortsätter Borgåsonen med ett skratt.

Landslaget erbjuder små julklappar

Fredrik Jensen satt på bänken mot Bosnien-Hercegovina men ersatte nu Jasse Tuominen som Teemu Pukkis anfallspartner. Han byttes ut i början av andra halvlek på grund av en smäll han fick i låret före paus.

Men att överhuvudtaget vara tillbaka i landslaget – och dessutom målprotokollet – efter ett år fyllt av skadebekymmer gör Augsburgproffset lyckligt.

– Förra säsongen var nog mentalt så svår, så att nu få hållas frisk och komma tillbaka och hjälpa landslaget som jag gjorde i dag, känns otroligt bra, säger Jensen.

Fredrik Jensen dribblar mellan tre armeniska spelare.
Bild: Lehtikuva

Om en månad väntar Finlands fotbollsherrars viktigaste matcher i historien. Med full pott hemma mot Liechtenstein och borta mot Grekland tar Finland en historisk EM-plats. Också färre poäng än maximala sex kan mycket väl räcka.

– Vi har allt i egna händer. Allt i egna händer. Vi kan inte påverka vad de andra lagen gör och alla kan räkna ut, att om det här och det här och det här händer så blir det så och så. Men det viktigaste är att vi har allt i egna händer, betonar Jensen.

Hur kittlande blir den här kommande månaden fram till kvalfortsättningen?

– Det är såna där små julklappar man får av landskamperna här längs med hösten. Jag är så otroligt taggad att komma med igen. Otroligt taggad.

Finlands kval fortsätter mot Liechtenstein i Helsingfors den 15 november. Tre dagar senare avslutas kvalet med en bortamatch mot Grekland.

Diskussion om artikeln