Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domen mot de katalanska ledarna är inte politisk, säger forskare

Från 2019
En demonstrant håller upp en skylt som föreställer den tidigare vice regionpresidenten i Katalonien Oriol Junqueras som dömdes till 13 års fängelse.
Bildtext Under protester i Barcelona höll demonstranter upp skyltar som föreställer den tidigare katalanska vice regionpresidenten Oriol Junqueras bakom galler. Junqueras dömdes av Högsta domstolen i Spanien till 13 års fängelse.

I måndags bröt protester ut i den spanska regionen Katalonien och Barcelona efter att flera katalanska ledare dömdes till långa fängelsestraff för deras roll under Kataloniens folkomröstning om självständighet 2017.

Åklagaren ville att separatistledarna borde fällas för uppror som innebär att separatisterna skulle ha uppmuntrat till våldshandlingar, vilket skulle ha gett ett fängelsestraff på 25 år. 

Men i stället dömdes separatistledarna för uppvigling och för missbruk av offentliga medel för att ordna den katalanska folkomröstningen om självständighet i oktober 2017.  

Många i Katalonien har kallat högsta domstolens dom politisk. Men det anser inte Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige. 

– Min bedömning är att man inte kan kalla det en politisk dom. Domstolen har agerat med stor noggrannhet och självständighet både gentemot åklagarsidan och vad vissa politiska aktörer i Spanien velat, säger Bremberg. 

Tusentals demonstranter protesterade mot högsta domstolens dom på den internationella flygplatsen El Prat i Barcelona
Bildtext Tusentals demonstranter protesterade mot högsta domstolens dom på den internationella flygplatsen El Prat i Barcelona

Bremberg säger att det från katalanskt håll fanns de som skulle varit missnöjda med domen oavsett vad eftersom de ansett att hela rättsprocessen är felaktig och ett uttryck för den spanska statens maktmissbruk.  

– Det är inte en politisk dom såsom vissa företrädare i Katalonien säger, att separatistledarna skulle dömas för sina idéer. Det köper jag inte riktigt heller. De döms för vad de gjort i kraft av sitt ämbete. De har haft en politisk plattform och haft möjlighet att använda institutionerna i Katalonien för att driva den här frågan fast de blivit valda att representera alla katalaner - inte bara de som stödjer självständighet, säger Bremberg. 

Samtidigt finns det många högerpolitiker som sagt att gårdagens domar inte var tillräckligt hårda. 

Inte över än

Enligt Bremberg betyder inte högsta domstolens dom att den juridiska processen nu skulle vara ett helt avslutat kapitel. 

– Jag utgår från att de här domarna kommer överklagas så långt de bara går i spanska systemet. Sedan kommer de med största sannolikhet till slut hamna i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

I november ordnas ett extrainsatt parlamentsval i Spanien och Bremberg tror att det här målet då lär utnyttjas av samtliga aktörer för att mobilisera sina väljare.

– De katalanska separatistpartierna kommer säga att det handlar om orättvisa domar som bevisar att det inte går att förhandla med Spanien och man måste driva självständighetsfrågan vidare. Många högerpolitiker i Spanien kommer säga att man måste vara ännu tuffare mot katalanerna och inte lämna frågan till domstolarna.

– Medan regeringen och premiärminister Pedro Sánchez kommer säga att saken nu är avslutad och att man nu måste blicka framåt och försöka hitta en konstruktiv lösning. 

Porträttbild på Niklas Bremberg, foskare på Utrikespolitiska Institutet i Sverige.
Bildtext Niklas Bremberg, forskare inom Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.
Bild: Utrikespolitiska Institutet / Alex Hinchcliffe

Bremberg säger att positionerna är fortsatt låsta mellan regeringen och separatistsidan gällande den katalanska självständighetsfrågan. 

–  Tids nog måste det här lösas genom politiska förhandlingar. Det kan inte vara så att de katalanska politikerna bara vill förhandla om när de kan ha sin folkomröstning om självständighet och från den spanska sidan kan man inte heller bara säga att det enda som gäller är att upprätthålla den spanska konstitutionen.

– Någonstans bortom de här positionerna måste en politisk lösning få plats där man till exempel kan börja diskutera en konstitutionell reform eller utökat självstyre för Katalonien. Men där är vi inte än och det kommer nog dröja länge tills parterna börjar röra sig i den riktningen.

Diskussion om artikeln