Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart kan du använda din HRT-app också i Tallinns kollektivtrafik

Från 2019
Lähijuna
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Redan nästa vår kan du använda HRT-applikationen också för att köpa kollektivtrafikbiljetter i Tallinn. Ett gemensamt resekort som kan korsanvändas mellan Helsingfors och Tallinn blir till slut verklighet efter en lång tids planering - men till en början bara via mobilen.

- Vårt mål är att nästa år göra det möjligt att kunna köpa Tallinns kollektivtrafikbiljetter via HRT-appen och vice versa, säger avdelningschef Mari Flink från HRT.

Finländare kommer alltså i fortsättningen att smidigt kunna betala för Tallinns kollektivtrafikbiljetter.

Det här fungerar å andra sidan rätt smidigt redan nu. För tillfället går det att köpa engångsbiljett genom att använda sitt bankkort ifall det är utrustat med den kontaktlösa betalningsfunktionen.

De största vinnarna i HRT:s och Tallinns kollektivtrafikverks gemensamma projekt är ester som besöker Helsingfors. För tilfället måste de först ladda ner HRT-appen och sedan koppla den till sitt bankkort, alternativt besöka en biljettautomat.

Ett steg före

Det kommer ändå att dröja ett tag innan Helsingforsbor och Tallinnbor får ett gemensamt resekort i handen. Trots att de två huvudstädernas resekort utifrån ser likadana ut, så bygger de på skilda plattformar.

Det estniska kortet är tekniskt sett modernare än det finländska. Därför måste Tallinns kollketivtrafikverk vänta en stund innan HRT lyckas få sina kort att fungera enligt samma logik.

– Något årtal vågar jag nog inte ge, konstaterar Mari Flink.

Hennes estniska kollega Tiit Laiksoo är aningen djärvare.

– Vi strävar efter att det gemensamma resekortet ska kunna tas i bruk år 2021.

Nu utreds också hur man kan börja använda kontaktlös betalning i HRT:s transportmedel, på samma sätt som i Tallinns lokaltrafik.

– Vi har stora ambitioner på att ta i bruk kontaktlös betalning i alla våra transportmedel, men det rör sig om ett större projekt. Vi har över 2000 fordon så det blir många kortläsare, säger Flink.

De kortläsare som för tillfället är i bruk stöder inte kontaktlös betalning. HRT har inga planer på att byta ut de nuvarande kortläsarna. Istället utreder man möjligheten att installera den kontaktlösa betalningsfunktionen som en tilläggsdel.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel HSL-sovelluksella pystyy pian maksamaan Tallinnan joukkoliikenteessä – Pitkään odotettu uudistus on vihdoin toteutumassa.

Diskussion om artikeln