Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas ledare på symbolisk ridtur till det heliga berget – förebådar stora beslut?

Från 2019
Uppdaterad 16.10.2019 15:33.
Kim Jong-un rider på en häst som rusar fram över ett snöbeklätt landskap.
Bildtext Kims förfäder ska ha fötts på berget Paektusan
Bild: AFP / Lehtikuva

Om man får tro den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA är stora politiska beslut att vänta i landet. Nordkoreas ledare Kim Jong-un har fotograferats då han uppflugen på en vit häst rider på det heliga berget Paektusan.

Berget är heligt eftersom Kims far och förfäder ska ha fötts där. Den vita hästen är också symbolisk eftersom den förenar Kim med de tidigare ledarna.

Kim Jong-un sitter på en vit häst med snöbeklädda berg i bakgrunden.
Bildtext Den nordkoeranske ledaren visade upp sig till häst
Bild: AFP / Lehtikuva

KCNA sparar inte på berömmet när den berättar om tilldragelsen.

Det råder inga tvivel om att Kim kommer att vidta fantastiska åtgärder som kommer att slå hela världen med häpnad och beundran. Det stod klart för varenda en som följde honom, skriver KCNA.

Bedömare: Nordkoreansk propaganda

Bedömare säger att det är frågan om en maktdemonstration från den nordkoreanska ledningens sida. Landet vill visa att det klarar av internationellt tryck i form av sanktioner.

Enligt en expert på nordkoreansk propaganda, B.R. Myers, ska bilderna ge intrycket av en kejserlig ledare, som skyddar sitt lands kulturella och ideologiska renhet från den korrumperade omvärlden.

Kim Jong-un rider på en vit häst genom genom en snöig skog.
Bildtext Ritten ses som symbolisk
Bild: AFP / Lehtikuva

Förra gången Kim Jong-un besökte berget var år 2017. Det skedde några veckor före nyår då han informerade omvärlden om att relationerna till Sydkorea hade värmts upp.

Legendariskt berg

Paektusan är ett vulkaniskt berg på gränsen mellan Nordkorea och Kina. Berget är en del av bergskedjan Changbaibergen. Med en höjd på 2 744 meter är Paektusantoppen Nordkoreas högsta bergstopp.

Legenden om Paektusans helighet härstammar från Kim Il-sung-regimen, som gjorde gällande att det koreanska folkets stamfader Tangun härstammade från berget.

Diskussion om artikeln