Tusk: Brexitfrågan kan avgöras under kvällen – "I teorin borde allt vara klart inom sju eller åtta timmar"
Ordföranden för Europeiska rådet Donald Tusk säger att det borde klarna inom de närmaste sju eller åtta timmarna när brexit kommer att ske.
Bryssel
– I teorin borde allt vara klart inom sju till åtta timmar, sade Tusk med hänvisning till de pågående förhandlingarna mellan EU och Storbritannien.
– De grundläggande fundamenten för ett avtal är färdiga och i teorin kan i acceptera ett avtal med Storbritannien imorgon, säger Tusk enligt nyhetsbyrån AFP.
– Allt rör sig i en bra riktning, men med våra brittiska partners är allt möjligt, tillägger Tusk.
Parterna har tillsvidare inte lyckats komma överens om ett nytt avtalsutkast trots nattliga förhandlingar som fortsatt i dag, onsdag.
Enligt chefsförhandlaren Michel Barnier som summerade stämningarna för EU-kommissionen tidigare i dag fortsätter man ändå att söka efter en kompromiss inför EU-toppmötet i Bryssel på torsdag.
Enligt EU-kommissionären Dimitris Avramapoulos som uttalade sig vid kommissionens dagliga pressammanträde pågår de tekniska förhandlingarna mellan EU och Storbritannien fortfarande.
Avramopoulos säger att diskussionerna har förts i en god anda. Men många betydande frågor måste ännu lösas innan ett nytt utkast kan godkännas av parterna.
Irländska premiärministern Leo Varadkar säger i sin tur att han ser en väg ett avtal men att det fortfarande finns frågor som måste lösas.
Varadkar har diskuterat med såväl Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som EU-kommissionen per telefon i dag. Han är förhoppningsfull gällande möjligheterna att enas om ett utkast under dagen.
Lyckas man inte enas vid toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag finns det fortfarande tid för att ordna ett extrainsatt toppmöte, tillägger Varadkar.
Samtidigt citerar brittiska BBC källor som uppger att chanserna att nå ett avtal vi veckans toppmöte minskar.
Enligt en diplomatkälla i Bryssel kommer EU-ledarna inte att kunna godkänna ett avtal på så här kort varsel, även om parterna lyckas enas under dagen.
Det enda EU-ledarna kan göra är att ge ett provisoriskt godkännande till en eventuell kompromiss.
Om parterna inte lyckas enas om en överenskommelse kommer Storbritannien att lämna EU utan ett avtal den 31 oktober.
Den nordirländska gränsfrågan tillsvidare olöst
Den nya plan som premiärminister Boris Johnson lagt fram för EU utgår från en lösning där Nordirland fortsätter att följa en stor del av reglerna för EU:s inre marknad även efter brexit.
Samtidigt skulle Nordirland även i fortsättningen utgöra ett gemensamt tullområde med Storbritannien.
Det här är ändå en tekniskt och politiskt komplicerad lösning som i praktiken skulle förutsätta någon slags gränskontroller mellan Irland och Nordirland.
Den brittiska tidningen Guardian erfar att de brittiska förhandlarna i princip gått med på en lösning som innebär att Nordirland förblir en del av EU:s inre marknad samtidigt som man också fortsätter att följa EU:s tullregler.
En sådan lösning skulle innebära att Nordirland får en annan status i förhållande till övriga Storbritannien. Det här är något som det nordirländska unionistpartiet DUP motsatt sig hittills.
EU-kritikerna i Boris Johnsons konservativa parti har likaså ställt sig kritiska till en sådan lösning
Samtidigt är Boris Johnsons manövreringsutrymme i förhandlingarna begränsat. Det brittiska underhuset har stiftat en lag som förpliktar Storbritannien att anhålla om en förlängning av det brittiska medlemskapet om parterna inte kommer överens om ett avtal vid det stundande toppmötet.
Johnsons brexitminister Stephen Barclay antydde vid ett kommittéhörande i det brittiska underhuset att Johnson kommer att anhålla om en förläning på lördag om man inte lyckats enas om ett avtal tills dess.

Brexit i tre punkter!
Kl: 15:04: Artikeln har uppdaterats. Kl: 16.53: Artikeln har uppdaterats med Donalds Tusks kommentar.
Källor: Europeiska kommissionen, Reuters, BBC, Guardian