Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Professor Alf Rehn: "Fler företag skapar produkter till min son, en fattiglapp på 23 år, än till min mor som faktiskt skulle vilja ha det lite roligt på ålderns höst"

Från 2019
Alf Rehn i Daniel Olins studio.
Bildtext - Som liten var jag en ganska osäker pojke, på något plan är jag väl det fortfarande, säger den framgångsrika professorn och föreläsaren Alf Rehn.
Bild: Barbro Ahlstedt

Alf Rehn blev professor som 31-åring och kvalar i dag in på olika listor över internationellt uppskattade talare. Men hur gick det till när den blyga pojken med få vänner blev en man som tar publiken med storm världen över?

Redan som 7-åring hade Alf Rehn en klar bild av vad han skulle jobba med. I ett litet häfte plitade han ner “när jag blir stor ska jag bli professor”. Och precis så gick det.

Som 31-åring blev han Finlands då yngsta professor, ämnet var företagsekonomi vid Åbo Akademi. Mest chockad var Alf Rehn själv.

- Där satt jag, en osnuten grabb i ett professorsrum och ett, tu, tre skulle jag vara vuxen. Jag funderade faktiskt på vad jag hade gjort med mitt liv.

Alf Rehn

Född: 21 mars 1972, har bott på olika orter under uppväxten i en tvåspråkig familj.
Jobbar: Som professor i innovation, design och management vid Syddansk Universitet i Odense.
Bakgrund: Visste som 7-åring att han ska bli professor. Är numera en välanlitad talare världen över.
Tycker om: God mat och East Coast-rapmusik.

Alf Rehn föddes i Åbo men hade under sin uppväxt aldrig någon egentlig hemort. Familjen flyttade ofta, både i Sverige och Finland.

- Vi var sällan mer än två år på samma ställe.

Orsaken bakom de många flyttlassen var Alf Rehns far.

- Han var en gudabenådad kemist men inte den lättaste människan att ha att göra med. Han kom rätt ofta ihop sig med sina chefer och tyckte att det här var ett företag fullt med idioter. Sedan sökte han nytt jobb.

För Alf själv betydde uppbrotten och nystarterna att begreppet hemma kom att betyda många olika platser. Och så har det fortsatt upp i vuxen ålder.

Alf Rehn med ett vinglas och en bok framför sig på bordet.
Bildtext Alf Rehn är en finsmakare som fascineras av att se experter på mat och dryck försöka överträffa sig själva.
Bild: Benjamin Suomela

I dag bor han i Danmark där han jobbar som professor i innovation, design och management vid Syddansk Universitet i Odense och i London där han umgås med sin nuvarande partner.

Dessutom tillbringar han tid i Finland där hans två vuxna barn från det första äktenskapet bor. I Danmark finns också yngsta sonen som han fick tillsammans med sin andra fru.

När Alf Rehn får kommentaren att han inte gjort det lätt för sig skrattar han till.

- Nej, måhända är jag lite av en romantiker. Men jag ångrar absolut ingenting. Båda mina tidigare fruar är underbara kvinnor och mina barn är fantastiska allihop. Dyra men fantastiska.

Professorn Alf Rehn utanför Åbo Akademi.
Bildtext Utanför Åbo Akademi.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Jag var ganska rädd

Men åter tillbaka till professorsrummet på Åbo Akademi där 31-åriga Alf Rehn sitter och funderar på vad han gett sig in i.

För att klara av den nya stora utmaningen som ung professor bestämde han sig ganska snabbt för att gå in i en roll som underhållare och showman.

- Man ska komma ihåg att jag var ganska rädd, jag föreläste ju för folk i nästan samma ålder. Om du håller ett högt tempo som föreläsare så är det dessutom mindre risk att någon frågar något.

Om du håller ett högt tempo som föreläsare så är det mindre risk att någon frågar något

Någonstans här märkte Alf Rehn att han är en introvert som är utomordentligt skicklig på att spela extrovert.

En upptäckt som hjälpt honom varje gång han ställer sig på en scen, vilket han i dagsläget gör flera gånger i månaden.

I flera år har han varit en anlitad talare världen över med expertområdena ledarskap och innovation.

Professor Alf Rehn: - Ärlighet är viktigast i ledarskap - Spela upp på Arenan

Fina termer, men vad betyder egentligen innovation?

- En innovation är en kreativ idé som kunnat realiserats och funnit sin marknad. Begreppet hänvisar till vår mänskliga förmåga att lösa problem på nya sätt, säger Alf Rehn.

Genom mänsklighetens historia finns det otaliga exempel på innovationer som varit avgörande för vårt samhälle och vår hälsa.

- Till exempel lyckades vi skapa ett ordentligt kloaksystem så att vi inte längre dör i difteri.

Men satsar vi på rätt sorts innovationer i dag?

- Väldigt mycket pengar i dag går till sådant som jag inte ser som särdeles starka eller djupsinniga innovationer. Det satsas mycket på applikationer och leksaker för vita välbärgade män.

Alf Rehn påpekar att fastän vi i dag använder minimum 3 000 miljarder dollar på innovationer så dör fortfarande 700 000 barn varje år av diarré.

- Vi har en värld i brand och ändå går väldigt mycket av våra innovationspengar till att uppdatera våra smarttelefoner. Så visst finns det en missmatch.

Vi har en värld i brand och ändå går väldigt mycket av våra innovationspengar till att uppdatera våra smarttelefoner

― Alf Rehn

Nu finns det ju en hel massa uppstartsföretag, varför satsar de inte på saker som kunde förbättra världen?

- Man ska komma ihåg att uppstartsföretagen gör det någon ger dem pengar att göra. Om ingen vill lösa problemet att barn dör i diarré utan snarare vill finansiera ännu en elsparkcykel så kommer det inte hända. Det handlar nog mer om vad vi som samhälle gör än vad de enskilda företagen gör.

Åldersrasistisk bild av innovation

En annan nöt inom innovationsvärlden som Alf Rehn länge försökt knäcka är den om de äldres ekonomi.

- Vi vet att världen åldras och vi vet att det finns en enorm potential i den här gruppen. Jag tittar på 65-åringarna som går i pension nu. Friska, intelligenta, kunniga och rätt ofta relativt förmögna. Det om något borde vara en fantastisk publik för uppstartsföretagen.

Enligt Rehn är vi alldeles för inlåsta i vår åldersrasistiska bild av innovation.

- Långt fler företag försöker skapa tjänster och produkter till min son, en fattiglapp på 23 år, än till min mor som faktiskt skulle vilja ha det lite roligt på sin ålders höst.

Alf Rehns barn hör till dem som vuxit upp med internet och smarttelefoner. Enligt Rehn underskattar vi hur traumatiska tider de genomlevt.

- Inte personliga trauma kanske, men det enda de har fått höra är att det är illa och blir värre. De har aldrig sett en högkonjunktur. De har sett galenskap som Trump i Vita huset och brexit-såsen.

Rehn tror att det här har fört med sig ett bristande förtroende för vuxenvärlden.

- Och det är nog grundat i något. De vill skaka om samhället och det finns en god chans att de kommer lyckas. De har hjärtat på rätt ställe.

Alf Rehn tillsammans med Daniel Olin i hans studio.
Bildtext Alf Rehn gästar Daniel Olin.
Bild: Barbro Ahlstedt

Alf Rehn är veckans gäst hos Daniel Olin. Se programmet söndagen den 20.10 kl. 20.00 på Yle Fem eller på Arenan.