Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Skadestånd på tusentals euro – för skador som hyresgästen inte orsakat: "Jag blev helt panikslagen"

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 08:13.
Kollagebild med ca 30-årig man som tittar argt mot kameran, bredvid honom närbild på räkning på drygt 5000 euro.
Bildtext Under studietiden fick Fredrik Sjöblad en räkning på 5 100 euro av sin hyresvärd Hoas. Efter reklamationen sjönk summan till en fjärdedel, eftersom räkningen till stor del gällde en skada som uppstått innan han flyttat in.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Överraskande kravbrev på hundratals eller flera tusen euro. Hyresgäster är chockerade över räkningar för städning och reparationer som bostadsstiftelsen Hoas skickat. Hoas krav är ofta omotiverade eller överdrivna, visar Svenska Yles granskning.

Tiia Sjöblad minns ögonblicket när hon såg räkningen. 5 100 euro. Hyresvärden Hoas ville ha pengarna inom tre veckor.

– Jag tror jag grät lite, för det var en jättestor summa. Jag frågade mig: Varifrån ska vi få de här pengarna?

Hon bodde under studietiden i en Hoas-studentbostad i centrala Helsingfors med sin blivande man Fredrik Sjöblad.

Jag blev helt panikslagen när räkningen damp ned, jag som var ensamförsörjare.

― Dina Belfer

Paret hade orsakat ett mindre läckage i köket i sin hyrestvåa, och då golvet revs upp hittades en gammal fuktskada. Hoas kände till skadan eftersom den nämns i en rapport från 2013, ett år innan de flyttade in. Ändå krävde Hoas att de skulle betala hela räkningen för saneringen.

– Då blev jag arg. Hoas försökte få oss att betala drygt 5 000 euro för en gammal skada som de visste om innan vi flyttade dit, säger Tiia Sjöblad.

Se hela intervjun i Spotlight-programmet "Kravbrev från hyresjätten" längst ned i artikeln.

Ett ca 30-årigt par, en man och en kvinna, sitter utomhus vid ett trädgårdbord. De ser mot kameran. I bakgrunden ett vitt trähus.
Bildtext – Det tog jättemycket tid och energi, säger Tiia Sjöblad som tillsammans med sina man Fredrik Sjöblad drev en lång reklamationsprocess mot hyresvärden Hoas.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Hoas får flest klagomål

Många studerande är kritiska mot studentbostadsstiftelsen Hoas, som har över 9 700 hyreslägenheter i huvudstadsregionen, på grund av överraskande kravbrev för reparationer och städning.

33 tidigare hyresgäster har klagat om Hoas till Konsumenttvistenämnden under de senaste tio åren. Hoas har överlägset flest klagomål av alla studentbostadsstiftelser, även om man ställer fallen i relation till antal hyresgäster.

Bara vissa hyrestvister når Konsumenttvistenämnden.

– Jag tror att det flesta studerande inte orkar eller inte ens vet att de har ett sådant alternativ, säger advokaten Marina Furuhjelm, som suttit i nämnden.

Så många studerande klagar om hyrestvister

Hoas har flest klagomål till Konsumenttvistenämnden av de största studentbostadsstiftelserna.

33 klagomål om Hoas är betydligt mer än för motsvarande bostadsstiftelser i Tammerfors och Åbo, som har 6 klagomål var. Hoas sticker ut även om man om ställer klagomålen i relation till antal hyresgäster.

Hoas har grovt sett dubbelt så många hyresgäster som motsvarande studentbostadsstiftelser i Tammerfors och Åbo har var.

Fastighetsdirektör Kim Lindholm påpekar att Hoas är den överlägset största studentbostadsstiftelsen i Finland. Men han medger att det inte kan vara den enda orsaken till flest klagomål.

– Nej, alldeles tydligt inte i skenet av de här siffrorna. Men jag kan inte riktigt ta ställning till [varför Hoas sticker ut], säger Lindholm.

Är Hoas striktare än de andra studentbostadsstiftelserna?

– Det skulle jag inte tro, om vi talar om våra rutiner. Men ja, utgående från de här siffrorna kan man kanske dra slutsatsen att vi är en aning striktare, säger Lindholm.

Alla klagomål hinner Konsumenttvistenämnden inte behandla, eftersom vissa fall går till förlikning eller avgörs på annat sätt. Av de 33 klagomål som gäller Hoas har nämnden fattat 21 beslut. 16 av dessa beslut gäller tvister om städ- och reparationsräkningar.

Myndighet underkänner Hoas krav

Klagomålen om Hoas gäller främst räkningar för professionell städning och reparationer av skador i lägenheten. Summorna är allt från drygt hundra till flera tusen euro.

I sina skriftliga utlåtanden är Konsumenttvistenämnden ofta skeptisk till Hoas krav. Nämnden påpekar att Hoas saknar bildbevis för påstådda skador eller smuts.

I en majoritet av utlåtandena, i 9 av 16 beslut, har nämnden antingen sänkt eller helt underkänt Hoas krav på hyresgästen. Då kraven underkänts har Hoas varit tvungen att betala tillbaka hyresgarantin med ränta.

Närbild på ett papper med svart text.
Bildtext I ett beslut prickar Konsumenttvistenämnden Hoas för osammanhängande och motstridiga motiveringar. Tvisten gäller ett skadeståndskrav på flera tusen euro.
Bild: Yle / Alexander Uggla

Tusentals euro för ny bastu

Dina Belfer fick en räkning på drygt 4 000 euro flera månader efter att hon flyttat ut från sin Hoas-familjebostad i Esbo.

Kravbrevet gällde framför allt bastun i bostaden, där Hoas hade låtit byta ut hela träinredningen. Även om den 18 år gamla bastun aldrig reparerats tidigare förväntades hon stå för hela kostnaden.

– Jag blev helt panikslagen när räkningen damp ned, jag som var ensamförsörjare. Bastun hade jag använt bara några gånger, säger Dina Belfer.

Yles reporter sitter med en ca 40-årig kvinna vid ett bord inomhus och tittar på bilder i en rapport.
Bildtext Dina Belfer visar bilder på bastun för Spotlights reporter Alexander Uggla. Hoas använde bilderna i slutgranskningsrapporten som bevis för sina krav.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Konsumenttvistenämnden halverade räkningen som Dina Belfer fått. Enligt nämnden var Hoas krav som helhet orimliga då bostadsstiftelsen inte gjort åldersavdrag på den gamla bastun.

Kvar att betala blev 1 800 euro för att täcka vissa skador som inte kunde räknas som normalt slitage. Till dessa räknades bland annat klösmärken av hushållets två katter, eftersom skador orsakade av husdjur i regel måste ersättas. Det var tillåtet med husdjur i lägenheten.

Skadestånd sjönk till en fjärdedel

Tiia och Fredrik reklamerade räkningen för kökssaneringen på 5 100 euro.

– Vi har skrivit säkert 20 sidor mejldialog med Hoas, säger Fredrik Sjöblad.

Efter flera månader gick hyresvärden till slut med på att sänka kraven till omkring en fjärdedel, eftersom det bevisligen funnits en gammal fuktskada i köksgolvet. 1 300 euro istället för 5 100 euro tyckte också Konsumenttvistenämnden var ett rimligt ersättningskrav för det mindre läckage paret orsakat i sitt kök.

Direktör iklädd kavaj och kragskjorta sitter i ett mötesrum och blir intervjuad.
Bildtext Hoas fastighetsdirektör Kim Lindholm påpekar att studentbostäder slits extra mycket eftersom så många studerande flyttar in och ut varje år.
Bild: Yle / Taisto Lapila

“Mänskliga misstag”

Hoas vill inte kommentera enskilda fall, men säger att de överdrivna kravbreven beror på mänskliga misstag.

– Vi rättar till misstag då och då. Vi strävar efter att behandla alla reklamationer på samma sätt. Det leder förstås till att vi behandlar dem som en stor massa, säger Hoas fastighetsdirektör Kim Lindholm.

Han menar att slitaget är speciellt stort i studentlägenheter. Under ett år sker 10 000 flyttar in och ut i Hoas lägenheter, och stiftelsen har 19 000 hyresgäster.

Fastighetsdirektören påpekar att Hoas strikta linje vad gäller smuts och skador bidrar till att hålla hyrorna låga, eftersom bostadsstiftelsen då betalar mindre för underhåll. Hyran är i snitt 35 procent lägre än på den privata marknaden.

– Vi skickar inte räkningar som saknar grund. Men ibland sker misstag, säger Lindholm.

Hyresgäster svagare än hyresjättar

Advokaten Marina Furuhjelm, som är specialiserad på hyresfrågor, menar att det är vanligt att stora hyresvärdar rutinmässigt kräver skadestånd utan närmare motiveringar eller utredningar. Det leder lätt till felaktiga räkningar som upptäcks först när hyresgästen reklamerar.

– Denna information har Hoas inte tagit reda på förrän hyresgästen skrivit tillbaka. Först då börjar Hoas utreda om kraven stämmer eller inte, säger Furuhjelm.

Även om hyreslagen i princip är på hyresgästens sida, är maktförhållandena på hyresmarknaden i praktiken omvända.

– Hyresgästen är klart svagare. En stor hyresvärd har oftast egna jurister och de vet exakt vad de gör, säger Furuhjelm.

Porträttbild av kvinnlig advokat med blont hår och glasögon med mörka bågar.
Bildtext Det händer lätt att hyresgästen blir överkörd av en stor hyresvärd som har både mer resurser och kunskap om hyresfrågor, menar advokaten Marina Furuhjelm.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Pengar viktigare än hyresgäst

En annan tidigare hyresgäst fick en städräkning på 130 euro efter att hon flyttat ut ur sin Hoas-bostad. Då hon klagade till Konsumenttvistenämnden svarade Hoas genast att man drar tillbaka kraven av "processekonomiska skäl", och tillade att det ändå inte fanns några bildbevis för den påstådda smutsen.

Det här ger ju intryck att Hoas skickar omotiverade räkningar för att se om hyresgästen betalar eller inte. Varför drog Hoas tillbaka detta krav, fastighetsdirektör Kim Lindholm?

– Vårt eget arbete kostar, och det lönar sig inte heller att sysselsätta Konsumenttvistenämnden i alla enskilda fall. Efter en helhetsbedömning har vi beslutat att inte driva fallet vidare, svarar Lindholm.

Närbild på ett papper med svart text.
Bildtext I svaret till Konsumenttvistenämnden konstaterar Hoas att det inte finns någon konkret bevisning i tvisten om en städräkning. Hoas slopar räkningen med hänvisning till "processekonomiska skäl".
Bild: Yle / Alexander Uggla

Mycket jobb att reklamera

Advokaten Marina Furuhjelm är kritisk till att stora institutionella hyresvärdar som Hoas försummar den enskilda hyresgästen till förmån för större ekonomiska mål.

– Hyresvärden försöker så klart dra ned på sina utgifter och få över så mycket som möjligt av utgifterna på hyresgästen. Det handlar ändå om affärsverksamhet och det ligger alltid pengar i bakgrunden, säger Furuhjelm.

Tiia och Fredrik Sjöblad är besvikna på hur deras tidigare hyresvärd Hoas behandlade dem. Om de inte hade varit envisa hade de fått betala ungefär 4 000 euro mer än de gjorde.

– Det var ett stressmoment hela tiden, att ha en summa som man är skyldig någon. Så ska man argumentera varför man inte är skyldig. Det tog jättemycket tid och energi, säger Tiia Sjöblad.

Kravbrev från hyresjätten - Spela upp på Arenan