Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets president Erdoğan: "Jag tänker inte träffa USA:s ministrar i Ankara" – men sedan ändrade han sig

Från 2019
Uppdaterad 16.10.2019 17:22.
 Recep Tayyip Erdoğan reser ena handen medan han talar. I bakgrunden Turkiets flagga.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Adem Altan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sade tidigare i dag att han inte tänker diskutera den turkiska invasionen i norra Syrien med USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo då de besöker Ankara. Senare ändrade han sig.

Erdoğan, som uttalade sig först för Sky News, sade att han inte tänker träffa vare sig vicepresident Mike Pence eller USA.s utrikesminister Mike Pompeo.

– De får tala med sina kolleger. Jag talar då [president Donald] Trump kommer, sade Erdoğan till Sky News.

Bara någon timme senare kom Erdoğans presschef Fahrettin Altun med ett nytt besked på Twitter. Där meddelade han att Erdoğan kommer att träffa den amerikanska delegationen, ledd av Pence, i alla fall.

USA vill få Turkiet att avsluta invasionen i Syrien

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo har som mål för sitt besök i Turkiet att övertala president Erdoğan att avsluta invasionen i nordöstra Syrien. USA kräver ett omedelbart eldupphör och hotar med sanktioner om Turkiet inte böjer sig.

Pence sade inför sin avresa att USA försöker förmå Erdoğan att inleda förhandlingar med kurderna. Turkiet stämplar å sin sida kurderna som "terrorister."

Pompeo säger i en intervju för Fox Business Network att den amerikanska delegationens mål är att finna en lösning på problemen i Syrien - inte att förstöra relationen mellan USA och Turkiet. Pompeo betonade vikten av samtal "öga mot öga".

- Vi räknar helt med att träffa presidenten.

Erdoğan irriterad över påtryckningar utifrån - utesluter vapenvila

Erdoğan har uttryckt sin irritation över utländska påtryckningar och sade i dag att han utesluter både en vapenvila i norra Syrien och förhandlingar med den kurdiska milisen där.

I stället uppmanade han de kurdiska krigarna att lämna Turkiets tilltänkta buffertzon i norra Syrien redan i kväll.

President Donald Trump ska för sin del träffa den amerikanska kongressens ledare som i hårda ordalag har kritiserat honom för beslutet att dra bort USA:s stöd för kurderna.

Artikeln uppdaterades kl.16.05 med uppgiften om att Erdoğan ändrat sig och kommer att möta den amerikanska delegationen i alla fall.

Källor: Sky News, AFP

Tar Ryssland USA:s plats i Mellanöstern? - Spela upp på Arenan
Människor som iakttar den bombade syriska staden Ras al-Ain. Bilden tagen från den turkiska sidan 11.10.2019, den tredje dagen för Turkiets invasion i kurdområden i nordöstra Syrien.
Bildtext Människor som iakttar den bombade syriska staden Ras al-Ain. Bilden tagen från den turkiska sidan 11.10.2019, den tredje dagen för Turkiets invasion i kurdområden i nordöstra Syrien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln