Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nytt servicehem planeras i Hangö - ska ersätta Torsken

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 05:59.
Eläkkeellä oleva mies syö kakkua.
Bildtext Stiftelsen vill bygga ett boende som är i ett plan.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Stiftelsen Hangö servicebostäder planerar ett nytt servicehem mittemot Tokmanni, i hörnet av Källvägen och Kapellhamnsvägen i Hangö. Därmed vill de flytta ut ur Torsken.

Det är företaget Sievi Hyvinvointitilat som vill reservera tomten för ett nybildat bolags räkning.

Planen är att bygga ett serviceboende med kring fyrtio bostäder för Stiftelsen Hangö servicebostäder. Våningsytan skulle vara lite under 2 000 kvadratmeter.

- Ett modernt boende i trygg miljö, för resurserad vård. Allt i ett plan, beskriver Barbro Wikberg, styrelseordförande vid Stiftelsen Hangö servicebostäder, planerna för det nya boendet.

Wikberg är även lokalpolitiker och representerar SFP i Hangö stadsfullmäktige. I den här frågan uttalar hon sig inte i egenskap av politiker.

Tidtabell oklar på grund av besvär

Stadsstyrelsen har beslutat att reservera tomten för ett servicehem. Byggplanerna ska lämnas in senast i juni nästa år.

Stadsfullmäktige ska ännu ta ställning till arrendevillkoren.

Stiftelsen Hangö servicebostäder har hand om verksamheten i servicehuset Nova. Innan det nya bygget kan komma igång vill stiftelsen hitta någon som är intresserad att ta över fastigheten Torsken där nuvarande Nova finns.

Tidtabellen är ändå ännu oklar eftersom ärendet gällande hur Hangö konkurrensutsatte vården vid Nova ännu ska behandlas i högsta förvaltningsdomstolen.

"Går inte att producera tjänsterna för Esperis pris"

År 2017 konkurrensutsatte staden vården vid boendet. Stiftelsen som både äger fastigheten och hittills bedrivit serviceboendet var missnöjd med resultatet.

Det billigaste anbudet kom från företaget Esperi Care.

- Det går inte att producera de tjänsterna för det pris som de gav. Om man ska spara och få vinst, som de här bolagen ofta ska, så dras det från sköterskornas ryggar, kommenterar Wikberg.

Den andra stora biten som stiftelsen måste lösa är vad som händer med Torsken. Wikberg anser att det vore synd att sälja fastigheten då den har specialanpassats med till exempel tillgänglig bastu och sprinklers.

- Staden borde se över den, om det finns något behov av en sådan fastighet. Vi slår nog inte ner spaden i jorden för nya Nova innan alla de här bitarna är lösta, säger Wikberg.

För trångt för rullstolar

Wikberg nämner att till exempel barnskyddet kunde passa i Torsken.

- Vi försöker hitta synergier som också är bra för staden, att alla skulle förtjäna på kakan.

Orsaken att fastigheten inte längre lämpar sig som serviceboende är att korridorerna är för smala för skrymmande rullstolar och rullatorer.

Också duschbäddarna är svåra att få in i badrummen på grund av de trånga korridorerna.

Texten bygger på en intervju av Tiina Grönroos.

Diskussion om artikeln