Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativet Samtycke2018 behandlas nu i riksdagen – Amnesty: "Dess betydelse är enorm för hela det finländska samhället"

Från 2019
Pia Puu Oksanen pöydän äärellä.
Bildtext Pia Puu Oksanen från Amnesty Internationals Finlandsavdelningen vill att den finländska sexualbrottslagstiftningen förnyas.
Bild: Nella Nuora / YLE

Medborgarinitiativet Samtycke2018 behandlades i dag på torsdag i riksdagens lagutskott. Samtidigt ser Justitieministeriet över hela sexualbrottslagstiftningen.

Medborgarinitiativet Samtycke2018 kräver att brottslagstiftningen ändras så att sex utan samtycke alltid ska beaktas som våldtäkt.

Initiativtagaren till medborgarinitiativet var De grönas riksdagsledamot Iiris Suomela. Hon var på plats i lagutskottet för att presentera initiativet.

Amnesty International Finland lovordar medborgarinitiativet

Lagutskottet hörde Pia Puu Oksanen från Amnesty International Finland, professor emerita Terttu Utriainen och Ville Hinkkanen från Justitieministeriet.

Pia Puu Oksanen anser att det är enormt viktigt att medborgarinitiativet behandlas i lagutskottet. Enligt henne har medborgarinitiativet en enorm betydelse för hela det finländska samhället.

- Jag skulle säga att medborgarinitiativet stimulerar till en framstegsvänlig människorättsutveckling.

Lagutskottets viceordförande Sandra Bergqvist (SFP) var nöjd med genomgången i utskottet.

- Det lyftes upp många viktiga saker. Det är dags för oss att ändra vår uppfattning då det kommer till sexualbrott, säger Bergqvist.

Sandra Bergqvist
Bildtext Sandra Bergqvist (SFP).
Bild: SFP/Johan Hagström

Hon syftar på att egendomsbrott i dag straffas hårdare än brott mot personer i sig.

- Nu har vi kommit till ett sådant skede att den allmänna uppfattningen i Finland kanske är tvärtom. Våra unga har en stor integritet och anser att alla ska ha rätt att bestämma vad man går med på.

Enligt den nuvarande lagstiftning ska en person tvingas till sex genom fysiskt våld eller hot för att gärningsmannen ska dömas för våldtäkt. Andra orsaker är om offret inte har kunnat försvara sig.

Redan under förra riksdagsperioden lämnade riksdagens kvinnonätverk in en lagmotion för att införa samtycke i sexualbrottslagstiftningen.

Hela sexualbrottslagstiftningen granskas som bäst

Under förra riksdagsperioden skärptes redan lagstiftningen kring sexualbrott mot barn. Grov våldtäkt av barn infördes i lagen.

I samband med skärpningen av lagen såg lagutskottet ett behov av att gå igenom hela sexualbrottslagstiftningen eftersom den har förnyats stegvis.

Den tidigare justitieministern Antti Häkkänen tillsatte en arbetsgrupp för att se igenom sexualbrottslagstiftningen. Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete till maj nästa år.

Också i regeringen Rinnes regeringsprogram finns en punkt att förnya sexualbrottslagstiftningen så att principen om samtycke skrivs in.

Bakom behovet av att granska sexualbrottslagstiftningen finns också kravet att Finland följer Istanbul-fördraget. Fördraget handlar om att motverka våld mot kvinnor och utgår från att ett samtycke behövs för samlag.

Diskussion om artikeln