Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armenisk supporter kastade liten bomb mot finländska fans under gårdagens fotbollsfest: ”Som tur exploderade den under min fot”

Från 2019
Finländska fotbollsfans.
Bildtext Karnevalstämning bland de finländska fotbollsfansen i Åbo.
Bild: Lehtikuva

Den finländska glädjen under gårdagens EM-kvalmatch var för mycket för en armenisk supporter som kastade en liten bomb in bland de blåvita fansen. En man skadade sin fot, men kom undan utan allvarliga skador.

Det var mitt bland det euforiska jublet efter Fredrik Jensens 1–0-mål som Finlands supporter Veli-Pekka Huotari kände att något smällde till under hans fot.

En liten bomb hade kastats in bland de firande finländarna från den armeniska supporterskaran .

– Bomben söndrade min lädersko och jag fick splitter i min fotsula och sår i inre låret, berättar Huotari till Yle.

Den som kastade bomben har åkt fast.

– Jag har ingen som helst förståelse över liknande beteende under en fotbollsmatch. Det fanns mycket barnfamiljer där vi satt. Min minderåriga lillebror stod bakom mig då det skedde, säger Huotari.

Huotari berättar att han inte kunnat gå normalt och att foten ännu ska undersökas. På det stora hela upplever han ändå att han och de omkring honom kom lätt undan.

Sanktioner på kommande

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande beklagar det skedda. Enligt honom orsakade bomben även lindriga hörselskador åt en del av supportrarna i Åbo.

Enligt Casagrande kommer både Finlands och Armeniens fotbollsförbund att få sanktioner av Uefa.

– Min tippning är att vi kommer att få en 10 000 euro stor räkning. Uefa har en tydlig tabell för sådant här, det kan vara något mellan 5000 och 50 000 euro.

Alla åskådare granskas av säkerhetsvakter då de kommer in till stadion. Ändå finns det alltid en del som lyckas smuggla in små bomber och dylikt.

– Vi hittar alltid ganska mycket förbjudna saker. Det är tråkigt att folk vill hämta sådant till läktaren. Vi gör allt vi kan för att konfiskera förbjudna saker, men ofta handlar det om så små prylar att de kan gömmas in i en människa, säger Casagrande.

Även om Finland kommer att få betala för det skedda så finns det ingen risk att landslaget skulle bli av med poäng.

Finlands följande match spelas på Tölö fotbollsstadion i Helsingfors den 15 november då Liechtenstein kommer på besök. Då har Finland chans att säkra EM-biljetten.

Diskussion om artikeln