Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IOK reagerar efter värmefarsen i VM – Tokyos maraton och gångtävlingar flyttas till Sapporo

Från 2019
Aku Partanen häller vatten över sig.
Bildtext Aku Partanen hörde till dem som inte klarade sig ända till mål i Dohas hetta.
Bild: Lehtikuva

Förhållandena under gång- och maratonloppen i friidrotts-VM beskrevs som omänskliga. I OS nästa sommar vill man inte se en repris av scenerna från Dohas stekheta gator, därför flyttas tävlingarna 800 kilometer norrut.

En av de många heta samtalsämnena under friidrotts-VM i Doha var de fruktansvärt tuffa förhållandena som gångarna och maratonlöparna utsattes för.

Flera kollapsade under tävlingarna och vårdpersonalen hade fullt upp med att hjälpa de utmattade och sönderslitna idrottarna. I damernas maraton avbröt nästan en tredjedel av deltagarna.

Anne-Mari Hyryläinen i en rullstol.
Bildtext Anne-Mari Hyryläinen efter damernas maraton.

Finlands löpare Anne-Mari Hyryläinen och Alisa Vainio hörde till dem som orkade hela vägen, men båda var i dåligt skick och kunde inte stå på egna ben efter målgången.

Vainio berättade senare att hon kollapsat i badrummet efter tävlingen.

I gång kämpade Jarkko Kinnunen i mål på herrarnas 50 kilometer, medan Aku Partanen hörde till dem som bröt.

Även om tävlingarna arrangerades på natten var förhållandena ytterst tuffa och beskrevs av många som omänskliga. Scenerna i Doha målade ingen vacker bild av friidrotten.

Aku Partanen dricker vatten och ser plågad ut.
Bildtext Tränaren Valentin Kononen och Aku Partanen som fick det tufft i Doha.
Bild: Lehtikuva

Sapporo ny ort i sommar-OS

Samtidigt som man oroade sig över idrottarnas hälsa i Doha var det många som påpekade att det inte kommer att bli mycket lättare i OS i Tokyo nästa sommar. Förhållande där påminner mycket om Dohas.

Nu meddelar Internationella olympiska kommittén ändå att man har som avsikt att arrangera maraton- och gångtävlingarna i Sapporo istället för Tokyo.

Jarkko Kinnunen dricker.
Bildtext Törstiga Jarkko Kinnunen i Doha.
Bild: Lehtikuva

Sapporo som var värd för vinter-OS 1972 ligger 800 kilometer norrut från Tokyo. Temperaturen i Sapporo uppskattas vara fem-sex grader svalare än i Tokyo.

– Idrottarnas hälsa och välmående är alltid viktigt för oss. Att vi nu ska flytta maraton- och gångtävlingarna visar att vi tar det här på allvar. I OS ska förhållandena vara sådana att idrottarna kan ge sitt allra bästa, säger IOK:s president Thomas Bach.

Sommar-OS 2020 arrangeras 24 juli – 9 augusti.

Diskussion om artikeln