Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön får anmärkning för brister inom barnskyddsarbetet

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 08:59.
Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Bildtext Behandlingen av barnskyddsärenden måste ske inom tre månader.

Regionförvaltningsverket har konstaterat att över en tredjedel av barnskyddsfallen i Kimitoöns kommun tas till behandling för sent. Om kommunen inte bättrar sig kommer myndigheten att vidta åtgärder.

Förra året kom det in 158 barnskyddsanmälningar till kommunen och 15 barn omhändertogs. Samtidigt har omsorgsavdelningen planerat att säga upp kommunens enda deltidsanställda barntillsyningsman.

- Det handlar inte om att säga upp personal, utan planen är att överföra tjänsten och samarbeta med Åbo i den här frågan, säger Niklas Guseff (Sfp), omsorgsnämndens ordförande.

I regionförvaltningsverkets senaste granskning överskred kommunen behandlingstiden av barnskyddsanmälningar vid sex procent av gångerna. Då hade man utrett anmälan först efter 15-99 vardagar.

Vid 12 av 33 fall tog det mer än tre månader för tjänstemännen att göra beslut om de utsatta barnens vårdbehov.

- Vi sa under gårdagens möte att så här får det så klart inte vara, och tjänstemännen kunde meddela att läget förbättrats och ärendena sköts inom utsatt tid sedan några månader tillbaka, säger Guseff.

Regionförvaltningsverket har i sin anmärkning skrivit att åtgärder kommer att vidtas i fall kommunen inte håller sig inom de tidsramar som lagen förutsätter inom barnskyddet nästa gång man kontrollerar behandlingstiderna.

Granskningen gjordes mellan den 1.10.2018 och den 31.3.2019.

Artikeln uppdaterades 17.10.2019 kl 8.20 med kommentarer av Niklas Guseff.
Artikeln uppdaterades 17.10.2019 kl 9.00 ordet varning ändrades till anmärkning (huomautus).

Diskussion om artikeln