Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit: Tillsvidare inget utkast till skilsmässoavtal trots intensiva förhandlingar mellan EU och Storbritannien

Från 2019
Premiärminister Boris Johnson i kostym och blå slips. Till höger en dörr.
Bildtext Det är oklart om premiärminister Boris Johnson kan få det brittiska parlamentets backning för ett omförhandlat avtal.
Bild: ANDY RAIN/EPA

Storbritannien och EU lyckades inte enas om ett utkast till ett skilsmässoavtal under onsdagen. Besluten skjuts fram till torsdag morgon då den brittiska regeringen kommer att diskutera läget.

Bryssel

Framsteg men inget slutligt genombrott. Så kunde man sammanfatta stämningarna efter ett dygn av intensiva förhandlingar om ett nytt utkast till brexitavtal mellan Storbritannien och EU.

- Vi gör framsteg och arbetet är pågående, sade chefsförhandlaren Michel Barnier inför ett möte med EU-parlamentets brexitgrupp.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron var också försiktigt optimistiska vid en gemensam presskonferens i franska Toulouse.

- Jag vill tro på att ett avtal håller på att färdigställas och att vi kommer att kunna godkänna det, sade Macron.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har i sin tur fört parallella förhandlingar om avtalet i London. Det är tillsvidare oklart om en majoritet av det brittiska parlamentet är berett att godkänna ett omförhandlat avtal.

Den nordirländska gränsfrågan är tillsvidare olöst

Den svåraste biten i förhandlingarna har varit att enas om hur den nordirländska gränsfrågan ska lösas.

EU godtar inte en lösning som inkräktar på unionens inre marknad eller på den öppna gräns mellan Nordirland och republiken Irland som varit en av förutsättningarna för en fredlig utveckling sedan fredsavtalet som slöts år 1998.

För många brittiska politiker har det däremot varit svårt att godta en lösning som innebär att Nordirland får en särbehandling i förhållande till resten av Storbritannien.

Det verkar ändå sannolikt att Storbritannien måste finna sig i en lösning där Nordirland följer EU:s regler vad den inre marknaden och tullar beträffar.

I praktiken skulle det här innebära att tullgränsen i stället skulle gå i Irländska havet mellan Storbritannien och Irland.

Det här är en lösning som det nordirländska unionistpartiet DUP motsatt sig hittills. Under onsdagen förde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson diskussioner med DUP i syfte att få partiet att ompröva sin uppfattning.

Förhandlingarna i London fortsätter på torsdag morgon då Johnson kommer att diskutera frågan med sitt kabinett.

Ett utkast måste vara färdigt på torsdag eftermiddag då EU-ledarna samlas till toppmöte i Bryssel.

Diskussion om artikeln