Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Bygg trappan enligt en formel och gå bekvämt

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 09:56.
Bygg trappan enligt en formel och gå bekvämt - Spela upp på Arenan

Tripp trapp trull – om måttet är fel kan du falla omkull. Här får du några tips på vägen till ett lyckat trappbygge.

Formel: 2 x steghöjd + stegdjup = cirka 63 cm

För att få bra höjd och djup på trappans steg är det bra att använda formeln 2 x steghöjd + djupet på ett trappsteg = 63 cm. Det betyder t.ex. att om höjden på ett steg är 18 cm, vilket är ett bekvämt mått, borde djupet på steget vara 27 cm.

Detta är optimalt men inte alltid möjligt att förverkliga. Utrymmet där trappan kommer har stor betydelse.

En trappritning
Bild: YLE/Strömsö

Börja med att ta ett mått från nedre våningens golv till golvytan på övre våningen. Dela måttet med t.ex. steghöjden 18 cm och du får antalet steg. Det går sällan jämnt ut, man är oftast tvungen att avrunda uppåt eller neråt i antal steg.

Om man vill ha färre antal trappsteg blir stegen högre och djupet på stegen kortare för att komma så nära 63 cm som möjligt.

En brant trappa med höga steg blir bekväm om stegen är korta. Om trappstegen däremot är låga blir stegdjupet längre.

Utrymmet bestämmer trappans form

Utrymmet i rummet som står till förfogande för trappan är också viktigt. Om trappans utrymmet är litet kan det vara att trappan måste byggas som ett L eller ett U.

Stegdjupet i en svängd trappa räknas på mitten av steget eller där man normalt går, ca 35 cm från ytterkanten på trappan.

Framkanten på ett steg får gärna sticka ut över det nedre trappsteget, speciellt om trappan är inbyggd. Tårna skall få plats under nästa trappstegskant.

En trappa
Bildtext En inbyggd trappa.
Bild: YLE/Strömsö

Om trappan är brant är det bäst att inte föregående trappsteg sticker ut alltför mycket, det blir då svårt att gå ner för trappan.

En trappa kan vara ett konstverk

Trappan är en fin detalj i huset. Trappor har ofta finurliga bågar och böjar på sidostyckena, vangstycken eller trappvang som det heter om man använder trappterminologi.

Nästa gång du besöker ett hus där det finns en svängd trappa, kolla in den noggrant - trappor kan vara riktiga konstverk.

Min trappa blev både optimal och okej

Trappan jag byggde leder ingen vart för vi hade inget behov av någon trappa här på Strömsö.

Trappan blev mer som en modell, med den ena sidan (med sex trappsteg) med det perfekta trappmåttet 63 cm och den andra sidan, den brantare (med 5 trappsteg) med måttet 58 cm - inte optimalt men okej.

En trappa
Bild: YLE/Esa Saari

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln