Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna i Katalonien fortsätter - 80 skadades på onsdag kväll

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 15:09.
Orolig natt i Barcelona - Spela upp på Arenan

Protesterna mot den spanska centralregeringen fortsatte på torsdagen då aktivister blockerade vägar över hela regionen. Åtminstone 80 personer skadades i våldsamheter på onsdag kväll. Kataloniens president Quim Torra kräver att våldet upphör samtidigt som han vill ha en ny folkomröstning om självständighet, trots riskerna.

Minst 80 personer skadades, bland dem 46 poliser under den tredje protestkvällen uppger spanska myndigheter. Katalanska hälsovårdskällor säger däremot att över 100 skadades, vilket innebär att protesterna på onsdag kväll var de våldsammaste sedan demonstranter första gången drog ut på gatorna för tre kvällar sedan.

33 personer greps igår, av dem har fyra fängslats för brott mot den allmänna ordningen. Totalt har 97 demonstranter gripits, enligt inrikesminister Fernando Grande-Marlaska,som tillägger att "de inte kommer att klara sig utan följder."

Om vi har dömts till 100 års fängelse för att ha satt ut valurnor, så är svaret klart: Vi måste sätta ut dem igen

― Quim Torra, regionpresident

Tusentals fredliga aktivister marscherar samtidigt från fem katalanska städer mot Barcelona för att ansluta sig till protesterna. Studenterna i Barcelona har gått i strejk och regionala fackföreningar lovar att inleda en generalstrejk på fredag.

Även järnvägsspår har saboterats eller blockerats för att störa tågtrafiken från södra Spanien upp till Katalonien i norr.

Spaniens regering samlas till krismöte för att diskutera hur man kan få slut på våldsamheterna. Ett alternativ är att Katalonien ställs under centralregeringens direktstyre, något som dessvärre kan leda till att våldsamheterna blir ännu värre.

"Upphör med våldet"

Kataloniens regionpresident Quim Torra säger att våldet i Barcelona och flera andra städer, måste upphöra samtidigt som han kräver en ny folkomröstning om självständighet.

Kraven på att våldsamheterna ska upphöra kom bara några timmar efter att Spaniens premiärminister Pedro Sanchez bad Torra att fördöma oroligheterna. Torra hade inte fördömt våldsamheterna i klara ord tidigare.

– Vi godkänner inte dessa våldsamma demonstrationer. Det här måste upphöra omedelbart. Det finns ingen anledning till att bränna bilar eller till annan vandalism, sade Torra.

Enligt Torra skadar våldsamheterna separatiströrelsens image.

Kataloniens regionpresident Quim Torra håller tal. I bakgrunden ses ett antal män i mörka kostymer, likt den som Quim Torra bär.
Bildtext Quim Torra fördömer våldsamheterna i Barcelona.
Bild: AFP / Lehtikuva

Quim Torra riktade ändå största delen av sin ilska mot den spanska regeringen och Högsta domstolens beslut att döma separatistledare till långa fängelsestraff.

- Vi kan inte stanna kvar i denna cell då det hela tiden tillkommer nya ny stänger, sade Torra i ett tal inför det regionala parlamentet.

Domstolens beslut var det värsta slaget mot demokrati under 40 år av demokratiskt styre, ansåg Torra som sade att det kommer att krävas en ny folkomröstning om självständighet trots risken för fängelsedomar.

- Om vi har dömts till 100 års fängelse för att ha satt ut valurnor, så är svaret klart: Vi måste sätta ut dem igen för vårt självbestämmande.

Källor:Reuters, AFP

Diskussion om artikeln