Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska aktivister avslöjar djurplågeri i laboratorium - finsk expert: “svårt att veta vad som händer i finska laboratorier”

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 15:57.
En stängd dörr med litet fönster. Genom fönstret ser man djurens burar på rad. Sterila, vita förhållanden. Gråskala.
Bildtext Företaget utför djurexperiment på uppdrag av andra företag.
Bild: Cruelty Free International / Soko Tierschutz / Skärmdump från Youtube

Chockerande bilder från ett laboratorium som genomför kemiska tester på djur har publicerats av tyska djurrättsaktivister. I Finland är det också svårt att veta vad som försiggår i laboratorier där djur testas, säger man på djurskyddsorganisationen Animalia.

Videon som publicerats visar usla förhållanden för djuren i det familjeägda laboratoriet LPT Laboratory of Pharmacology and Toxicology i Hamburg, Tyskland. Laboratoriet utför experiment på uppdrag av andra företag.

Filmen har publicerats av djurrättsorganisationerna Cruelty Free International och Soko Tierschutz. Enligt Cruelty Free International ger personalen djuren mediciner och kemikalier för att testa hur mycket de kan tåla. Genom att stadigt öka mängden kemikalier kan olika biverkningar mätas vid olika mängder. I värsta fall leder testen till döden.

Hårdhänt behandling av djuren

I videon ses personalen behandla djuren mycket hårdhänt. Aporna hålls på ställe med metallklor som fästs runt halsen och kroppen.

Djuren uppträder panikartat under testen och bland annat visas en fastsatt apa som spyr. Vid ett tillfälle slås en apas huvud mot en dörr. Djuren verkar också tvångsmatas eller få något nedfört genom strupen.

Filmen visar också hundar i burar som verkar vara täckta av blod och avföring. Vid ett tillfälle syns också en kattunge i en svart sopsäck.

Två laboratoriearbetare står runt en faststpänd apa. Deras ansikten är utsuddade.
Bildtext Bilderna från laboratoriet visar personal som behandlar djuren illa.
Bild: Cruelty Free International / Soko Tierschutz / Skärmdump från Youtube

"Forskningsresultaten kan vara oanvändbara"

Djurrättsorganisationerna som publicerade filmen uppger för den tyska nyhetsbyrån SPA att videon filmades av en aktivist som arbetade vid laboratoriet under en flera månader lång period kring förra årsskiftet.

Enligt organisationerna är förhållandena totalt oacceptabla och de kräver att laboratoriet ska stängas. De påpekar också att djurens stressreaktioner kan leda till att forskningsresultaten eventuellt är oanvändbara.

Enligt tidningen The Guardian har nio inspektioner genomförts i laboratoriumet sedan år 2015. Då ska myndigheter ha påpekat brister i sättet djuren förvarades.

Burarna och praxis på laboratoriet verkar inte uppfylla de krav som ställs i EU:s direktiv och Tysklands lagstiftning. Tidningen Süddeutsche Zeitung var först med att publicera nyheten och enligt deras uppgifter har laboratoriumet en gång bötfällts för att ha introducerat nya hundar utan tillstånd. Laboratoriet nekar uppgifterna.

Djuren ska förvaras i burar som är tillräckligt stora för djurets naturliga aktiviteter. Dessutom ska inte flockdjur hållas ensamma i bur. På filmen ses ändå apor som förvaras i minimala burar.

En stängd dörr med litet fönster. Genom fönstret ser man djurens burar på rad. Sterila, vita förhållanden. Gråskala.
Bildtext Filmen som laddats upp på Youtube filmades av en aktivist som jobbade vid laboratoriet.
Bild: Cruelty Free International / Soko Tierschutz / Skärmdump från Youtube

Finland har hårda bestämmelser gällande djurförsök

Djurskyddsexperten Laura Uotila vid djurrättsorganisationen Animalia har sett videon i fråga.

- Det som syns på videon, hur man behandlar försöksdjuren, det är förfärligt, säger Uotila.

I Finland används inte apor vid djurförsök, även om lagen skulle tillåta det. Vanligaste djuren i våra laboratorier är möss, fiskar och råttor. Djurförsök på hundar förekommer också.

Målet är såklart att slippa djurförsök helt, men vägen dit är lång eftersom understödet för forskning med djurförsök får mer finansiering än om man inte testar på djur.

― Laura Uotila, djurrättsexpert på Animalia

Våra djurförsökslagar bottnar i EU-direktiv där det finns hårda bestämmelser om vad som krävs för att ett laboratorie ska få utföra djurförsök.

Det finns bland annat bestämmelser om när djurets tillstånd kräver en avlivning och vad man får utsätta dem för. Men bara för att det finns lagstiftning betyder det inte att lagarna följs.

- Det är svårt att säga vad som händer i laboratorier eftersom allting sker bakom lyckta dörrar. Hur man handskas med djuren beror på personalen, säger Uotila.

Enligt Uotila övervakas laboratorierna med hjälp av årliga myndighetsbesök och laboratorierna måste också ha egen övervakning.

För utomstånde hålls ändå dörrarna stängda, vilket innebär att djurskyddsorganisationerna inte har tillträde.

- Vi hoppas på strängare lagar och mer övervakning. Målet är såklart att slippa djurförsök helt, men vägen dit är lång eftersom understödet för forskning med djurförsök får mer finansiering än om man inte testar på djur.

Länkar:
Süddeutsche Zeitung (bakom betalmur)
The Guardian
NRK

Artikeln uppdaterades klockan 15.50 med Animalias kommentar.

Källor: The Guardian, NRK, Soko Tierschutz, Cruelty Free International, Süddeutsche Zeitung.

Diskussion om artikeln