Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viasat sänder ishockey-VM från och med 2024 – ”ingen omöjlighet” att Finlands matcher refereras på svenska också i framtiden

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 11:58.
Kaapo Kakko spelar i VM 2019.
Bildtext VM-hockeyn syns snart på Viasats kanaler.
Bild: imago images / Xinhua / All Over Press

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har köpt upp tv-sändningsrättigheterna för herr-VM i ishockey från och med 2024. Fram till det är det MTV3 och C More som sänder turneringen i Finland.

MTV har sänt herr-VM sedan hemmaturneringen 2012, innan det var det Yle som sände hockey-VM. Nu meddelar NENT att det istället är på Viasat och Viaplay som VM från och med 2024 kommer att sändas.

NENT har redan tidigare sänt hockey-VM i övriga nordiska länder, till exempel i Sverige där man delat på rättigheterna med SVT fram till nu.

Det är MTV som sänder VM fram till 2024.

Utöver herr-VM kommer NENT också att få sända VM-turneringarna i division 1 och 2 samt Champions Hockey League.

Discovery Networks meddelade tidigare att de köpt rättigheterna för all annan landslagsishockey i Finland, vilket i praktiken innebär dam-VM, junior-VM och Euro Hockey Tour. Yle sänder dessa turneringar ännu den pågående säsongen.

Inga beslut fattade om svenskspråkiga kommentatorer

Fram till 2024 kommer herr-VM att synas på MTV:s gratiskanal i tv, men hur det blir då Viasat tar över står fortfarande oklart. Enligt statsrådets direktiv ska Finlands matcher vara möjliga att se utan extra kostnader.

Det är inte heller klart hur det går för de svenskspråkiga referaten. MTV har i samarbete med HBL kunnat bjuda publiken på svenskspråkiga kommentarer de senaste åren.

– Inget är fastslaget. Nu börjar vi först planeringen av sändningarna. Det finns inget att berätta om vem som kommenterar på finska heller. Vi är i den lyckliga situationen att vi tar över rättigheterna först 2024 så vi har gott om tid, berättar Ville Klinga, sportproducent på NENT Group Finland, för Yle Sporten och tillägger:

– Det är inte omöjligt att en del av matcherna också kommenteras på svenska.

Diskussion om artikeln