Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

En stor del av finländarna lider av ryggont - vi sitter sönder våra ryggar säger neurokirurg

Från 2019
Rygg
Bildtext Ryggbesvär är en vanlig åkomma som lyckligtvis oftast går över av sig själv.
Bild: Juha-Pekka Inkinen

En stor del av finländarna lider av ryggont i något skede av sitt liv och ryggont är också en vanlig orsak till sjukfrånvaro.

Janek Frantzén, docent och neurokirurg vid Åbo universitetscentralsjukhus, säger att en stor del av ryggbesvären beror på att vi inte rör på oss tillräckligt.

- I mitt dagliga arbete märker jag att vi sitter sönder våra ryggar. Sittande arbete och sittande fritid belastar ryggen väldigt, säger Frantzén.

Övriga riskfaktorer är bland annat rökning, övervikt och tungt arbete med monotona lyftrörelser.

Frantzén rekommenderar vardagsmotion och mångsidig träning för att förebygga ryggbesvär.

- Jag uppmanar människor att röra på sig och vara aktiva. Om man har ett sittande arbete kan man ta trapporna och röra sig på fritiden. Vi måste ta bättre vara på oss och våra ryggar.

Janek Frantzén, neurokirurg.
Bildtext Janek Frantzén säger att ryggont bland unga som idrottar aktivt har blivit vanligare.

Vi ska röra på oss

Fysioterapeut Mirka Lindeberg förespråkar också motion som hjälpmedel för att motverka ryggont.

- Att man rör på sig mångsidigt är viktigt. Att exempelvis promenera är bra, helt enkelt att göra vad som helst bara man gör det regelbundet.

Jag uppmanar människor att röra på sig och vara aktiva. Om man har ett sittande arbete kan man ta trapporna och röra sig på fritiden. Vi måste ta bättre vara på oss och våra ryggar

― Janek Frantzén, neurokirurg

Om man känner att man har svårt att sätta i gång med träningen uppmanar Lindeberg att man besöker en fysioterapeut.

- Hen hjälper dig på traven och sedan när du tränar regelbundet hålls din kropp i skick. Det är meningen att vi ska röra på våra kroppar.

Fysioterapeut Mirka Lindeberg med en ryggpatient.
Bildtext Fysioterapeut Mirka Lindeberg säger att du kan göra vad som helst, huvudsaken är du rör på dig.

Unga idrottare lider också

Frantzén berättar att ryggont bland unga har blivit vanligare. Det är inte bara unga som inte rör på sig som lider av det, utan även idrottare.

Att röra på sig är viktigt för att hålla ryggen i skick, men däremot kan alltför hård träning i ung ålder vara skadligt.

- Jag tror att kraven bland unga idrottare har blivit så höga. Jag ser tyvärr mycket mera belastningsfrakturer i ryggen än tidigare, säger han.

Enligt Frantzén borde man tona ner på träningen under växtspurten och jobba mycket med bålaktivitet och att stärka ryggen för att undvika ryggproblem.

I det stora hela är idrotten ändå en skyddande faktor, påpekar han.

Det mesta går över av sig själv

Ryggbesvär är en vanlig åkomma som ändå oftast går över av sig själv.

- Allt som oftast uppmanar vi personer med ryggont att bara röra på sig så mycket de kan. Att bli liggande hjälper inte. Om man däremot märker varningssignaler bland symptomen så utreder vi förstås det snabbt.

Varningssignaler som man ska ta på allvar är bland annat kraftig strålande smärta i benen och muskelsvaghet. Om man upplever akuta ryggproblem ska man absolut söka hjälp, uppmanar Frantzén.

Allt som oftast uppmanar vi personer med ryggont att bara röra på sig så mycket man kan. Att bli liggande hjälper inte

― Janek Frantzén, neurokirurg

I Finland är vården av ryggproblem i toppklass, säger han.

- Den har väldigt hög standard tack vare det multidisciplinära närmandet. Vi tar oss det an från alla håll och kanter. I Finland har vi också arbetshälsovård, också den är väldigt viktig.