Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Daja” Sjölund vill avsluta karriären med att leda IFK Mariehamn till Europakval – även om han inte kommer att stå på plan nästa år

Från 2019
Daniel Sjölund.
Bildtext Daniel Sjölund tackar för sig.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

En fin karriär är snart över. Daniel Sjölund meddelade på onsdagen att han tackar för sig efter den pågående säsongen – och flera gamla lagkamrater hörde genast av sig för att önska lycka till. Det är det man kommer att minnas, säger han nu för Yle Sporten.

En dag har gått sedan Daniel Sjölund meddelade att han efter den pågående säsongen har gjort sitt som fotbollsproffs.

Det var aldrig någon hemlighet att ”Daja” kommit till hem till Åland för att varva ner. Men beslutet att avsluta karriären efter en säsong i Mariehamn var ändå inte självklar då han flyttade hem.

– Det är väl ett beslut som vuxit fram under hösten. Jag känner att det är tid att fokusera på annat. att ge lite mer tid till familjelivet och blicka framåt mot andra utmaningar, berättar han nu för Yle Sporten.

Även om beslutet togs först nu har Sjölund hunnit förbereda sig på livet efter fotbollen.

– Jag har gjort praktik på ett it-företag här vid sidan om. Sedan har vi tre små barn i åldern ett, tre och fem. Och så har jag hoppat på en tränarutbildning här vid sidan om, räknar han upp.

Daniel Sjölund och Gregory van der Wiel, hösten 2010
Bildtext Daniel Sjölund i farten mot Holland.
Bild: Koen van Weel / EPA / All Over Press

Mittfältaren har alltså många järn i elden.

– Rent tidsmässigt är det mycket jag vill hinna med, så klart. Och jag tycker fortfarande att det är kul att spela fotboll. Men kroppen har tagit väl mycket stryk under åren, säger Sjölund.

Enligt Sjölund hade han möjligheten att spela vidare också. Men till och med efter en längre skadefri period kändes det som rätt beslut nu att avsluta karriären.

– Diskussionen med IFK har funnits egentligen hela tiden. Jag hade nog hela tiden ställt mig in på att ta beslutet först nu på hösten, säger han.

Många höjdpunkter

Då Yle Sporten ber Sjölund blicka tillbaka på sin långa karriär och välja några höjdpunkter tvekar han först.

– Jag tror det är lättare att svara på om 10-15 år. Då är det kanske roligare att titta tillbaka på gamla minnen, säger han men svarar till slut på frågan:

– Om jag måste välja så är det väl landslagsuppdragen med kvalmatcher mot stora nationer, SM-guldet med IFK Norrköping, att få flytta tillbaka till Åland och avsluta karriären här. Det har alltid varit ett mål för mig som nu uppfyllts.

Daniel Sjölund har spelat fotboll i 20 år på högsta nivå.
Bildtext Daniel Sjölund i IFK Norrköpings färger.
Bild: 2016 Anders Ylander

Viktigast av allt? Alla människor man lärt känna under den långa vägen.

– Det är flera som har hört av sig, berättar Sjölund.

– Det är väldigt kul och det uppskattar jag såklart. Det är ju det man får se tillbaka på. Inte bara resultaten, utan hur fin karriär man haft och hur fina människor man träffat.

"Kommer att bli en tuff avslutning"

Dessutom, som Sjölund också påpekar, har IFK Mariehamn fortfarande matcher kvar av säsongen. Den övre slutserien avslutas mot Honka på lördag och efter det väntar ett slutspel om den sista biljetten till Europa League-kvalet.

– Det är väl allas målsättning att knipa den. Det kommer att bli en tuff avslutning med många matcher på kort tid om man går vidare. Jag tycker att det nya seriesystemet i ligan varit spännande

Så även om IFK Mariehamn skulle gå hela vägen i slutspelet och få kvala till Europa League kommer Daniel Sjölund inte att stå på plan nästa år?

– Nej, då hade jag nog väntat med mitt beslut.

En sak är åtminstone säker: någon flytt bort från Åland väntar inte i horisonten.

– Vi har ju precis flyttat hem, skrattar han.

Diskussion om artikeln