Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Man kan vara vänner men attraktionen finns alltid där" - berättelser om vänskap över könsgränserna

Från 2019
Man och kvinna tillsammans
Bildtext Är det möjligt att "bara" vara vänner, utan någon som helst attraktion?
Bild: Unsplash/Matteus Ferrero

Har du en god vän av det motsatta könet? Fungerar platonisk vänskap eller finns det alltid en risk att någondera parten blir förtjust när en man och en kvinna är kompisar?

Relationspodden Norrena & Frantz efterlyste folkets erfarenheter av vänskap över könsgränserna och åsikterna gick rejält isär.

Vissa av er tycker att det är självklart att man kan vara "bara" vänner så länge man är på det klara med relationens karaktär.

Eva Frantz och Hannah Norrena sitter vid ett köksbord och skrattar.
Bildtext Relationspoddens Eva Frantz och Hannah Norrena.
Bild: Ilmari Fabritius

Signaturen “Man 35” menar i sin tur att attraktionen nog alltid finns där - trots att en man aldrig skulle erkänna det av rädsla för att riskera vänskapen.

Här är några av era berättelser!

“Blanda inte in någon mer i vänskapen”

Det finns nog inte på kartan att vänskap mellan könen existerar utan den minsta lilla attraktion.

Detta säger jag utifrån egen erfarenhet och diskussioner jag haft med de män som ärligt vågat diskutera ämnet. Så många härliga människor jag gärna haft i min vänkrets bara de kunnat hålla den biten utanför.

Har också varit med om att partnern har "bara vänner" på sociala medier men som ändå visat sig vara annat. Så nej.

- K55

“Vår kärlek började som vänskap”

Vårt förhållande började som vänskap men efter 3 månader började känslorna komma krypande. Och jag kunde inte vara lyckligare! Jag hade chansen att först lära känna honom som vän och sedan som pojkvän.

- Kvinna, 23

Ett par på konsert ger varandra en puss
Bildtext "Vår kärlek började som vänskap" - Kvinna, 23
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

"Förstår min fru bättre tack vare mina kvinnliga vänner"

Jag är en 45-årig man, som har ett par mycket goda kvinnliga vänner. Manlig vänskap skiljer sig från kvinnlig och med kvinnor kan jag ärligt och öppet tala med om vad som helst - också visa känslor och svagheter.

Jag har faktiskt haft nytta av mina kvinnliga vänner även i mitt eget förhållande. Har t.ex. insett att även andra tänker som min fru och det har ibland hjälpt mig att förstå henne bättre.

- Vännen 45

“Könet spelar ingen roll”

Jag lever i ett heterosexuellt parförhållande och har många nära vänner av ett annat kön.

Varken jag eller min partner tänker på det utifrån just kön eftersom könet inte spelar någon roll när vi diskuterar politik, studier eller känslor.

Min partner känner de flesta av dessa vänner, vilket säkert också bidrar till att inga missuppfattningar eller rädslor bildas. Hemlighållande kunde lätt uppfattas som att man har någonting att gömma.

Pups, 23

“Strulade med min gifta vän och vill nu tillbaka till kompisstadiet"

Jag är gift sedan närmare 20 år tillbaka men i våras träffade jag en man, även han gift, som jag blev verkligt god vän med.

Jag har alltid trott att jag är 100 % monogam men nu har jag blivit tvungen att re-evaluera allt det som är jag. För det gick ju som det gick.

Nu väntar vi förvirrade på att den delen ska gå över för ingendera av oss vill ge upp våra äkta hälfter och vi vill fortsätta vara vänner eftersom vi trivs så bra tillsammans. Hur gick det så här?

- Kvinna 40+

Manliga kolleger är toppen men vän? Det är inget min man skulle acceptera och det är helt ok. Skulle inte heller kunna tänka mig att han skulle ha flickvänner.
- US 47

"Lättare för mig att umgås med homosexuella"

Jag är en (lyckligt) gift kvinna och har flera manliga vänner, några av dem är homosexuella och på sätt och vis förenklar det faktiskt på flera sätt. Jag tycker att vi kommer varandra närmare på något vis.

Möjligen är det så att den ömsesidiga vetskapen om att förutsättningarna för att vänskapen skulle utvecklas till något mer faktiskt inte finns där, kanske öppnar upp för en mer djup vänskap.

Det känns inte lika naturligt att umgås på samma sätt med mina heterosexuella manliga vänner, t.ex. resa bort tillsammans, utan våra respektive partners.

Omgivningen verkar ofta ta för givet att en man och kvinna som umgås är ett par. Jag tror det finns ganska många fördomar om män och kvinnor som umgås som vänner, speciellt om båda är heterosexuella.

- Sara 45

Tre personer sitter vid ett kaffebord.
Bildtext Signaturen "Sara 45" skriver att omgivning ofta verkar ta för givet att en man och en kvinna som umgås är ett par.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"Attraktionen finns alltid där"

Ja, man kan vara vänner men då är det antingen så att mannen inte är sexuellt attraherad av kvinnan eller så har man kommit över den fasen av olika orsaker.

Alla de vänskapsförhållanden jag har eller haft med kvinnor har alltid haft en viss spänning på ett sexuellt plan. Inget man medvetet dragits till men könsdriften finns alltid där.

Varenda god manlig vän säger förstås att det inte finns någon attraktion, eftersom detta ju skulle riskera vänskapen, men den finns alltid där.

- Man 35

Kan män och kvinnor bara vara vänner?

33:30

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln