Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda Bondestam ny ledamot i Svenska Barnboksakademin

Från 2019
Uppdaterad 17.10.2019 18:45.
Linda Bondestam om att ha blivit invald i Svenska Barnboksakademin - Spela upp på Arenan

Den finlandssvenska illustratören och författaren Linda Bondestam har valts till ny ledamot i Svenska Barnboksakademin.

Bondestam efterträder Lisen Adbåge på stol nummer 11, och hon blir den första finlandssvenska ledamoten i Barnboksakademin.

Beskedet om invalet kom som en total överraskning för henne.

- Jag tyckte det var otroligt roligt och jag blev förstås hemskt förvånad. Det är jätteroligt att som finlandssvensk få vara med i lite större sammanhang - och att jobba för att främja barn- och ungdomsboken är ju det bästa som finns!

- Vad tror du att du kan tillföra Akademin?

- Jag hoppas förstås kunna bidra med ett finlandssvenskt perspektiv, och kanske få vara med och göra banden mellan finlandssvensk och svensk litteratur ännu starkare.

Prisbelönad i Sverige

Linda Bondestam har varit verksam sedan år 2003, och är en av Finlands främsta barnboksillustratörer. Hon har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och utomlands, och i fjol debuterade hon också som författare med boken “God natt på jorden”.
.
År 2017 tilldelades Bondestam Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur för boken "Djur som ingen sett utom vi", i samarbete med Ulf Stark. Den boken fick också priset Snöbollen för bästa svenska barnbok år 2016, och var nominerad för Augustpriset.

Härhemma har Bondestam bland annat varit nominerad till Finlandia Juniorpriset med boken "Min egen lilla liten" skriven av Ulf Stark.

Två finlandssvenskar i två svenska akademier

Linda Bondestam intar sin stol i Barnboksakademin i november. En månad senare är det dags för författaren Tua Forsström att inleda sitt värv i Svenska Akademien, där också hon blir den första finlandssvenska ledamoten någonsin. Att det här händer samtidigt kan få stor betydelse, tror Bondestam.

- Det känns nog som att det kan ha en enorm betydelse för finlandssvensk litteratur, men kanske vi också kan bidra med mer kunskap om barnlitteratur och litteratur överhuvudtaget. Det är alltid gott att vidga sina vyer.

18 ledamöter främjar barn- och ungdomsboken

Svenska Barnboksakademin är en ideell förening som har som uppgift att främja god barn- och ungdomslitteratur.

Akademin grundades år 1989 och har sedan 1990 delat ut Eldsjälspriset "till en person eller grupp som verkat för att barn och ungdomar ska komma i kontakt med bra litteratur”.

På sällskapets 18 stolar sitter författare och illustratörer av barn- och ungdomsböcker. Dessutom väljer Akademin också hedersledamöter – en titel som till exempel Tove Jansson haft.

Diskussion om artikeln