Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranterna i Katalonien blir bara fler och fler – finsk turist i Barcelona: "Vi hörde höga smällar och rop, stämningen är spänd"

Från 2019
Studerande demonstrerar i Barcelona 17.10.2019. I bildens mitt står en ung man som sträcker ut båda händerna, bakom honom skymptar Kataloniens flagga.
Bildtext Demonstranterna väntas bli allt fler på fredag. Under torsdagen protesterade 25 000 studerande utanför Barcelonas stadshus.
Bild: AFP / Lehtikuva

De våldsamma protesterna som började i måndags i Katalonien fortsätter. I dag, torsdag, har 25 000 studerande protesterat utanför Barcelonas stadshus och demonstranter har också stannat tågtrafiken i Barcelona genom att stå på tågrälsen. Enligt finländska turister är staden ändå säker.

Hundratals demonstrationer och drygt 200 poliser har skadats under veckans lopp i protester mot den spanska centralregeringen. Närmare 100 personer har gripits.

De som protesterar väntas bara bli fler och fler. Många vägar har blockerats av personer som går till Barcelona från olika städer för att delta i protesterna. Tusentals väntas anlända till Barcelona på fredag.

Natten till fredagen tände demonstranter eld på bilar och soptunnor. De fällde också metallbarriärer och kastade fyrverkerier mot poliser.

Utanför centrum är det lugnt

Tammerforsbon Mari-Katri Lempinen anlände till Barcelona under onsdagen. Hon bor utanför staden i ett airbnb-hem. Hemmets värd rekommenderade att Lempinen och hennes ressällskap håller sig borta från centrum.

– Hen sade att bilar brunnit under natten till torsdagen och att det annars gått vilt till. På kvällen och natten hörde vi höga smällar och ibland rop. Stämningen är spänd här, säger Lempinen till nyhetsbyrån STT.

Enligt lokalbefolkningen blir demonstrationerna ännu tuffare på fredag.

― Mari-Katri Lempinen

Fackföreningar har uppmanat katalaner att strejka på fredag och det här kan påverka semesterfirarnas planer. Många attraktioner och vägar kan vara stängda och kollektivtrafiken kör mer sällan.

– Enligt lokalbefolkningen blir demonstrationerna ännu tuffare på fredag, säger Lempinen.

Lempinen säger att deras semester inte påverkats märkbart av oroligheterna, men de har följt råden om att inte röra sig i centrum.

– Särskilt på kvällen ska man inte gå in till centrum. Som säkrast har det varit då vi hållit oss borta från var det händer, säger Lempinen.

"Det brann skräp mitt på gatan"

Heli Kivimäki-Manner från Tusby har varit i Barcelona sedan tisdag. På måndagen ockuperades flygplatsen av demonstranter, men enligt henne fanns det inga tecken på måndagens upplopp på flygplatsen under tisdagen.

Kivimäki-Manner bor i ett hotell i centrum och enligt henne är det för det mesta lugnt i staden.

– Den bild av staden som sprider sig sker i en liten del av staden. På andra håll är det lugnt, säger Kivimäki-Manner till STT.

Enligt henne märks protesterna inte av på något sätt i staden under dagstid. På kvällen är det däremot mycket mer oroligt.

Brand under protester i Barcelona. Mot lågorna ser man siluetten av tre huvuden.
Bildtext Kvällarna präglas av mer oroligheter.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Hundra meter från hotellet brann skräp mitt på gatan, säger Kivimäki-Manner.

– Demonstranterna verkar vara unga, under 30 år.

Källor: STT, AFP

Diskussion om artikeln