Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bryggeriförbundet kritiserar planerade restriktioner för restauranger: "Konstlat att sluta sälja alkohol vid nio på kvällen"

Från 2020
Människor som skålar.
Bildtext Bryggeriförbundet anser att man inte borde sätta för strikta begränsningar för restauranger, bland annat gällande alkoholförsäljning och kundmängd.
Bild: Pixabay

Restauranger och kaféer får öppna sina dörrar igen i början av juni med vissa begränsningar – till exempel färre kunder. Ett annat förslag har varit att begränsa tiderna då alkohol serveras. Det här ställer sig intresseföreningen Bryggeriförbundet emot. De anser att för stränga restriktioner utgör mer skada än nytta för företagarna.

Många restauranger och kaféer har haft det kämpigt under våren då de tvingats hålla stängt som följd av coronaepidemin.

– Öppningen av restaurangerna får inte bidra till en ännu djupare kris för branschen. Affärsverksamheten lönar sig inte om till exempel bara hälften av kundkapaciteten får användas. De fasta kostnaderna halveras inte även om kundmängden halveras, säger Bryggeriförbundets vd Riikka Pakarinen.

Förbundet anser att en begränsning av alkoholförsäljningen också skulle utgöra mer skada än nytta för såväl företagare som kunder.

– Det är konstlat att sluta sälja alkohol vid nio på kvällen. Försäljningen måste fortsätta åtminstone till klockan 23, annars fortsätter drickandet på allmänna platser eller hemma. Människor dricker alkohol mer ansvarsfullt och förnuftigt, men om man vill kontrollera det här är det lättast att göra det på restaurangerna, säger Pakarinen.

"Restaurangerna har svävat i ovisshet i nästan två månader"

Regeringen presenterade sitt stödpaket för restaurangerna inför allmänheten för närmare två veckor sedan. Stödpaketet har ansetts vara otillräckligt av flera och villkoren orättvisa. Regeringen ska ännu förhandla närmare kring restriktioner i restauranger och kaféer inför öppningen.

– Restaurangerna har lämnats hängande och har svävat i ovisshet i nästan två månader. Man borde ha beslutat om ett stödpaket mycket tidigare som de övriga nordiska länderna. Nu måste beslut fattas snabbt och de bör vara tydliga, säger Pakarinen.

Förbundet säger att företagen inom branschen kommer att tvingas i konkurs om restriktionerna är för strikta och om tillräckligt med stöd inte erbjuds. Företagen inom branschen sysselsätter direkt drygt 81 000 personer och indirekt 36 000. De betalar 1,5 miljarder euro i moms-, alkohol- och löneskatter per år.

– Man måste såklart värna om säkerhet och hälsan under coronatider, vilket finländarna förstår. Man måste våga lita på alla företagare och kunder, säger Pakarinen.

Diskussion om artikeln