Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps stabschef i blåsvädret - Mulvaney erkände att Vita huset drog in Ukrainastöd för att få Trumps politiska rivaler utredda

Från 2019
Uppdaterad 18.10.2019 08:19.
Stabschef Mick Mulvaney under torsdagens uppseendeväckande presskonferens.
Bildtext Stabschef Mick Mulvaney under torsdagens uppseendeväckande presskonferens.

Stabschef Mick Mulvaney erkände på torsdagen att Vita huset hållit inne militärhjälp till Ukraina för att förmå landet att utreda en konspirationsteori om ukrainsk hjälp till Demokraterna i presidentvalet 2016. Senare tog han tillbaka sina förbluffande uttalanden.

Den riksrättsutredning som Demokraterna dragit igång mot president Donald Trump handlar om huruvida Trump stoppat militärhjälp till Ukraina för att förmå landet att utreda Trumps politiska rivaler.

I första hand har Trump anklagats för att ha försökt pressa Ukrainas president att inleda en utredning av USA:s tidigare vicepresident Joe Biden och sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina.

I bakgrunden har hela tiden också spökat en teori om att en viktig mejlserver som tillhörde Demokratiska partiet finns gömd i Ukraina. Den här gömda servern skulle bevisa att det inte var Ryssland som gjorde de dataintrång mot Hillary Clinton och partiet som, enligt demokraterna, hjälpte Trump att vinna presidentvalet.

Hittills har det inte dykt upp några bevis på att ukrainarna skulle ha gömt någon mejlserver åt Demokratiska partiet och historien har av de flesta amerikanska experter avfärdats som en konspirationsteori.

"Vi gör det där hela tiden inom utrikespolitiken"

Under en presskonferens i Vita huset på torsdagen fick Trumps stabschef Mick Mulvaney en fråga och många förundrade följdfrågor gällande Ukraina.

De handlade bland annat om den militärhjälp på närmare 400 miljoner dollar till Ukraina som frystes av Vita huset, men återupptogs efter kongressbeslut.

Mulvaney sade att beslutet att frysa militärhjälpen inte hade något med Joe Biden eller hans son att skaffa, men att hjälpen drogs in delvis på grund av att man ville få Ukraina att utreda frågan om den försvunna mejlservern.

Vita husets stabschef Mick Mulvaney kommenterar Ukraina - Spela upp på Arenan

- Nämnde han (Trump) också för mig korruptionen kopplad till demokraternas server? Absolut. Ingen tvekan. Men det var också allt och det var därför vi höll inne pengarna, sade Mulvaney.

Då påpekar en reporter att det här ju är "Quid pro quo" (latin för "något för något" och precis det som Trump beskylls för i samband med riksrättsutredningen).

- Vi gör det här hela tiden inom utrikespolitiken, svarade Mulvaney.

- Och jag har nyheter för er alla. Vänj er. Det kommer att finnas politiska påtryckningar när det gäller utrikespolitik, tillade han.

Sedan blev det dags för kovändningen

Mulvaneys uttalanden under presskonferensen väckte stor uppmärksamhet. Både Vita husets advokater och källor inom justitieministeriet tog avstånd från dem.

Om någon timme publicerades ett skriftligt uttalande av Mulvaney där han skrev att medier förvrängt hans uttlanden som del av "häxjakten" mot president Trump.

Ändå direktsändes presskonferensen och hans svar kan kontrolleras på inspelningar av tillställningen.

I det skriftliga uttalandet understryker Mulvaney att beslutet att frysa militärhjälpen till Ukraina inte hade något att skaffa med Demokraternas server. Det ska enbart ha handlat om oron över den omfattande korruptionen i Ukraina och om att USA anser att andra länder inte stödjer Ukraina tillräckligt.

Energiministern med Ukrainakopplingar avgick

USA:s energiminister Rick Perry meddelade att han avgår. Perry ska ha informerat president Trump om sitt beslut på torsdagen ombord på Air Force One när de var på väg till Texas.

Enligt Trump visste han redan för sex månader sedan att Perry vill lämna sin post i slutet av det här året.

- Han har en del idéer för annat som han vill göra. Han är en fantastisk kille, sade Trump.

USA:s energiminister Rick Perry på en arkivbild från en presskonferens i Bryssel i maj 2019.
Bildtext Energiminister Rick Perry är en fåtalet framträdande medlemmar av Trumpadministrationen som fått behålla sin position fram till nu. .
Bild: AFP / Lehtikuva

Perry har blivit indragen i riksrättsutredningen mot Trump genom sina kontakter med Ukraina.

Demokraterna som driver utredningen vill ha uppgifter av Perry både om hans förehavanden i relation till det statliga ukrainska energibolaget Naftogaz och om det telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president som fick igång hela utredningen.

Enligt Trump vet han redan vem som ska efterträda Perry och att det namnet offentliggörs snart.

Källor: AP, Washington Post, New York Times, CNN, BBC, Yle

Diskussion om artikeln